17 moldoveni păcăliți de un angajator în Spania s-au întors acasă cu ajutorul MAEIE

 

Prin acțiunile comune ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei, Consulatului Republicii Moldova la Istanbul, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Organizației Internaționale pentru Migrație, precum și autorităților spaniole locale și centrale, 17 cetățeni moldoveni dintre cei 22 care se aflau în dificultate în Regatul Spaniei, s-au întors astăzi în Republica Moldova.

Începând cu apariția primelor informații despre cazul cetățenilor moldoveni aflați în dificultate în regiunea spaniolă Albacete, Ambasada Republicii Moldova la Madrid a întreprins o serie de acțiuni pentru acordarea ajutorului plenar acestora. Au fost notificate autoritățile spaniole iar agentul consular s-a deplasat la fața locului. Misiunea a asigurat cetățenilor moldoveni produse de primă necesitate, a mijlocit contactele cu forțele de ordine, a ajutat la găsirea unui loc de cazare temporară și în final repatrierea acestora în Republica Moldova.

După finalizarea procesului de judecată care a avut loc la finele săptămânii, cu sprijinul OIM au fost achiziționate biletele de călătorie cu avionul spre Chișinău prin Istanbul, iar Consulatul Republicii Moldova la Istanbul a acordat toată asistența necesară cetățenilor moldoveni pe perioada escalei. Cinci cetățeni din cei 22 au luat decizia de a rămâne în continuare în Spania la un alt angajator.