A plecat din Moldova la 17 ani, iar astăzi are un salon de frumusețe în Londra

FOTO: Arhivă personală

Nina Matei este originară din orașul Cimișlia, iar acum 10 ani a părăsit Republica Moldova și a plecat la părinți, care munceau în Portugalia. Vreo doi ani și jumătate a stat acolo, a lucrat și a învățat după care o hotărât să plece la Londra, să-și construiască singură viața.

„Timp de 4 ani am lucrat pe la cafenele, după care am început să-mi fac studiile la Colegiul de Arte, Fashion Textiles. Trebuia să merg și la școală, și la muncă. Mi-am adus-o pe mama aici și ambele făceam curat prin oficii seara. A fost greu”, ne-a mărturisit Nina.

Se simțea dezorientată și nu înțelegea de ce trebuie să se ocupe anume cu asta. Dar colegiul îi lua prea mult timp pentru a putea găsi un alt job.

„Am fost căsătorită 7 ani cu un cetățean român, acum sunt divorțată. A fost o perioadă grea, cu multe certuri și nemulțumiri, iar la un moment dat am lăsat totul și m-am întors acasă. La Cimișlia vindeam hainele pe care le aduceam din Londra. Mă gândeam să rămân definitiv, dar aveam frica de a nu mă descurca și nu voiam să cer bani de la ai mei”, povestește tânăra.

Nina s-a întors la Londra. Cât a stat în Cimișlia a făcut niște cursuri de extensie a genelor, iar când s-a reîntors în Anglia, asta a devenit ocupația sa de bază. A lucrat la mai multe saloane, iar peste ceva timp și-a cumpărat unul propriu. Dar problemele abia au început.

FOTO: Arhivă personală

„Căsnicia nu a mers. În acea perioadă aveam probleme în toate planurile: acasă erau certuri, chiria era mare, salonul nu aducea venit, viza îmi expirase și am rămas singură plină de datorii”, își amintește Nina.

Iată că de Revelion, în ajunul sosirii anului 2017, Nina a întâlnit persoana care i-a schimbat viața.

FOTO: Arhivă personală

„Am găsit persoana care a apărut în viața mea fără ca să vreau. De atunci totul a început să meargă mai bine”, ne-a spus zâmbind Nina.

Salonul Ninei oferă servicii variate, începând de la coafarea părului până la înălbirea dinților. Femeia a angajat încă 4 moldovence și singură își promovează afacerea.

FOTO: Arhivă personală

„Mă gândesc să mai stau aici vreun an sau doi, după care ne vom muta înapoi în Portugalia. Aici mereu e o vreme urâtă, iar oamenii din jur nu sunt fericiți din cauza timpului. Persistă o presiune în jur”, ne-a zis tânăra.

E greșit să credem că moldovenilor din diasporă le este mai ușor, că au de toate și duc o viață mai bună. Până a reuși, au trecut prin multe încercări, iar dând dovadă de putere, și-au realizat scopurile.