În ajun de Sfântul Vasile, urătorii pornesc cu Plugușorul

Mâine creștinii sărbătoresc Sfântul Vasile. Și cum tradiția e tradiție, în ajun de Sfântul Vasile în mai multe localități din țară vor răsuna clopoței și glasurile urătorilor, care vor umbla din casă în casă pentru a le ura gospodarilor un an bogat și prosper.

Cete întregi de urători vor porni după apusul soarelui cu hăitul, așa cum se spune pe la sate. Deși de la an la an tradițiile se cam pierd, mai sunt localități unde flăcăii se deghizează și organizează, „Banda”, „Capra” sau „Ursul”.

Mai întâi urătorii pornesc pe la gospodarii care poartă numele de Vasile, după care trec și pe la ceilalți săteni. Gospodarii îi răsplătesc cu colaci, un pahar de vin și, bineînțeles bani.

În tradiția populară se zice că dacă noaptea de Sfântul Vasile este „lină şi senină”, atunci noul an va fi unul bun. Se mai spune că dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelșugat, iar dacă este senin și geros, oamenii vor fi sănătoși pe parcursul anului.

Din bătrâni se mai spune că așa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, așa va fi omul tot anul.