Alegerile locale noi din Chișinău au fost declarate nevalide

Mandatul de un an al primarului ales, Andrei Năstase, nu a fost validat. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sectorul Centru, au declarat alegerile locale noi ca fiind nule, întrucât nu s-ar fi confirmat legalitatea acestora.

Decizia a fost pronunțată în seara zilei de marți, 19 iunie. Hotărârea instanței de judecată este definitivă și executorie din momentul pronunțării. Împotriva hotărârii instanței de judecată poate fi depus un apel în termen de o zi de la pronunțare.

Potrivit legislatiei, validarea mandatului de primar are loc în 10 zile din momentul în care CEC-ul se adresează în instanță. Asta înseamnă ca joi este  ultima zi în care instanța trebuie să se pronunțe. Dacă nu se ia o decizie până atunci sau dacă scrutinul nu este declarat valabil, atunci actualul primar interimar, Ruslan Codreanu ramâne în funcție. Codul electoral spune ca până la alegerile locale generale din 2019 nu pot fi organizate scrutine noi.

Amintim că alegerile locale s-au desfășurat în două tururi, la 20 mai și 3 iunie. În urma turului doi, Andrei Năstase a acumulat 52,08% din voturile chișinăuienilor, iar contracandidatul său Ion Ceban 47,43%.