#AngajămPrimar: Reportaj de campanie. Istoria unui interviu ratat

 MARTI

ora 10.00 sunăm la numărul de telefon de pe siteul PSRM. Ne recomandam și propunem să realizăm un interviu cu candidatul Ion Ceban. Suntem rugați politicos să așteptăm o confirmare telefonica. Câteva ore mai târziu, o tânără din staff-ul de campanie ne sună și ne întreabă dacă suntem de acord să realizăm interviul miercuri, 29 mai, la ora 15.00. Acceptăm necondiționat, știind că programul unui candidat este extrem de încărcat. Stabilim să ne întâlnim la sediul PSRM din strada Columna. 

MIERCURI

ora 14.55  Intrăm în sediul de partid. Un bărbat între două vârste, îmbrăcat cu o cămașă de culoarea cerului, ne întreabă ce dorim. Spunem că avem un interviu programat cu domnul Ion Ceban. Îi intindem o carte de vizită. O ignoră și ne spune cu un semn scurt din cap să luăm loc în sala de așteptare. O încăpere mare, în care sunt patru scaune ponosite, două – trei teancuri de afișe și ziare de campanie și un televizor pornit pe un canal favorabil partidului. Câteva persoane intră și ies, vorbesc în gura mare și își povestesc întâmplările de peste zi, la câțiva centimetri de noi. 

ora 14.58 Bărbatul în cămașa de culoarea cerului apare din nou și ne anunță pe un ton indiferent că domnul candidat nu-i! Ne întreabă dacă aveam întâlnire și cu cine am vorbit. Spunem din nou că da. Ne asigură că nu ne așteaptă nimeni în sediul de partid și ne spune să reprogramăm, privind sugestiv către ușa de la ieșire. În jur, nici urmă de secretară, PR, staff de comunicare. Nu, despre apă, cafea, ceai, bomboane, biscuiți sau măcar un zâmbet amabil nici nu poate fi vorba! Ieșim. Afară e soare, vreme frumoasă și o atmosferă sănătoasă, respirabilă.

ora 14.59 Sunăm pe mobil, la tânăra cu care confirmaserăm cu doar o zi înainte interviul, locația, data și ora. Putin dezorientată, ne întreabă de la ce ziar suntem si ne pasează unei colege. Colega ne spune că s-a produs o schimbare în programul domnului candidat și ar fi bine să încercăm să reprogramăm. Întrebăm de ce nu ne-a dat un telefon cand a aflat de schimbarea programului. Ne întreabă încă o dată de unde suntem. Spunem iarăși că nu am fost sunați de nimeni și am bătut drumul degeaba până la sediu, așa cum am stabilit de comun acord cu doar o zi înainte. Tânăra e de părere că ar fi fost bine să ne sune cineva și să ne anunțe că s-a anulat. Teatru absurd. Dialogul surzilor. 

(ÎN LOC DE) CONCLUZII

Un politician nu este direct răspunzător de programul său în campanie electorală. Strategii de comunicare îi stabilesc întâlnirile, aprobă sau resping propuneri de interviuri și apariții publice. Un candidat profesionist are grijă să fie pregătit pentru orice provocare primește de la rivalii politici sau de la jurnaliști și persoane publice. Foarte probabil, Ion Ceban este în aceeași situație. Încurcătura din programul public este vina staff-ului, nu a celui care își dorește să fie primar. 

Candidatul Ion Ceban are însă o problemă care s-ar putea dovedi periculoasă pentru primarul Ion Ceban, în cazul în care va fi ales. La fel ca în campanie electorală, un primar își pune în aplicare strategia și proiectele prin intermediul echipei din jurul său. Profesionalismul, organizarea, seriozitatea și gradul de pregătire ale fiecărui om din echipă asigură succesul sau provoacă eșecul politicilor gândite de șeful administrației locale. Capacitatea unui politician de a-și alege echipa a făcut de multe ori diferența între un mandat de succes și unul ratat.

Mai sunt câteva zile până la confruntarea decisivă și presiunea este uriașă în ambele tabere. Asta ar putea fi o scuză pentru un comportament bezmetic și lipsit de orice urmă de civilizație. Dintr-o altă perspectivă, este o dovadă că în momentele de mare tensiune, echipa politicianului Ceban dă rateuri. Un interviu mai puțin nu înseamnă aproape nimic în viața orașului. Un proiect edilitar întors pe dos de nepăsarea, superficialitatea, lipsa de educație, ignoranța și amatorismul unor “profesioniști” poate costa scump locuitorii unui întreg oraș, poate pentru o generație. 

(ÎN LOC DE) FOTOGRAFIE DE FINAL

Am avut în intenție să facem fotografii candidatului Ion Ceban. Nu l-am găsit. Am fi putut lua o poză dintr-un afiș de campanie. Nu am primit nici măcar obișnuitele materiale promoționale cu care echipele de comunicare profesioniste defilează prin tot orașul. Nici măcar nu ne-a zâmbit nimeni. Candidatul nu era la sediu, iar oamenii de pe-acolo se comportau natural. Așa cum sunt ei în viața de toate zilele.