Angajații din Republica Moldova, preferații hotelierilor de pe litoralul românesc: „Dacă aș putea, i-aș lua numai pe ei”

FOTO: bzi.ro

Criza forţei de muncă de pe piaţa românească i-a obligat, anul acesta, pe hotelierii şi pe proprietarii de restaurante să caute angajaţi în afara graniţelor. Republica Moldova este pe primul loc. Spre deosebire de români, moldovenii, nepalezii și filipinezii acceptă salarii mai mici şi, în plus, spun şefii lor, sunt mai harnici.

În România sunt sute de angajaţi de peste Prut. Moldovenii primesc, în medie, un salariu de 2.500 de lei pe lună, dar sunt şi angajatori care le oferă cazare şi două mese pe zi, potrivit stirileprotv.ro.

„Apelăm la forţa de muncă de pe plan extern, chiar dacă asta înseamnă costuri suplimentare. Republica Moldova este pe primul loc, poate şi pentru că este mai aproape de noi, pentru că îşi doresc persoanele din această țară să muncească în România”, spune directorul operațional al unui hotel.

 

„Sunt harnici, sunt punctuali, sunt umili, sunt curaţi, sunt drăguţi cu clienţii, îmi place extraordinar de mult. Dacă aş putea, aş lua numai angajaţi moldoveni,” spune proprietarul unui restaurant.

Sezonul acesta, proprietarii de hoteluri şi de restaurante de pe litoral s-au confruntat cu cea mai mare criză de personal din ultimii 20 de ani. Patronatele spun că le lipsesc 3.000 de salariaţi – deşi, oficial, la agenţia de şomaj sunt înregistrate doar 500 de locuri vacante.