Astenia de primăvară: Cauze, simptome și remedii

FOTO: avantaje.ro

Cuvântul „astenie” provine din limba greacă și înseamnă „fără vlagă”. Astenia de primăvară este caracterizată de senzatia de oboseală și slăbiciune fizică, apărută la trecerea dintre anotimpuri.

Femeile sunt mai predispuse la astenie de primăvară decât bărbații, deoarece cauzele acestor simptome neplăcute țin de schimbări hormonale odată cu adaptarea la vremea caldă a primăverii și la luminozitatea crescută. Astenia de primăvară este legată și de alimentație, iar cazurile mai severe sunt de obicei asociate cu deficiențe de vitamine și minerale.

Semnele cele mai clare ale asteniei de primăvară țin de pierderea interesului pentru activitățile care îți provoacă de obicei plăcere, inclusiv o scădere puternică a libidoului. Astenia se poate manifera mai puternic la persoanele sedentare, iar lipsa de energie și oboseala îi afecteză mai mult și pe cei care suferă de boli cronice.

Solutii pentru combaterea asteniei sau oboselii de primăvară

  • Faceti cat mai multe exercitii fizice in aer liber – Efortul fizic din parc, joggingul, mersul pe jos sau orice altă activitate care pune sângele în mișcare luptă împotriva asteniei de primăvară.
  • Atenție la dietă – Deoarece în organism există o lipsă de vitamine și minerale din cauza iernii lungi, este important să i se furnizeze organismului suficiente elemente nutritive. Se va limita consumul de alimente grase, prăjite, produse alimentare prelucrate, dulciuri și se vor introduce în meniul zilnic cât mai multe legume, fructe, rădăcinoase. Alimentele crude sunt esențiale pentru ca organismul să devină cât mai puternic, dar nu trebuie să uitați de grăsimile sănătoase și carbohidrații complecși, care sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului.
  • Dormiți cel puțin 7 ore pe noapte – Respectați programul de somn, încercați să adormiți în fiecare seară la aceeași oră. Organismul are nevoie de odihnă pentru a putea să recupereze energia necesară pentru ziua următoare.
  • Beți ceai verde sau un suc natural verde în fiecare dimineață – Reâmprospătați-vă cu ceai verde care vă va ajuta să începeți ziua în forță. De asemenea, nu uitați că organismul are nevoie de enzimele din alimentele crude, care reglează toate funcțiile interne.