Avertisment: Bruxellesul cere Airbnb să respecte practicile europene privind protecția consumatorului și să afișeze clar prețurile finale

FOTO: profit.ro

Comisia Europeană a solicitat companei americane Airbnb, operatorul platformei omonime de rezervări spații de cazare, să-și alinieze practicile la normele UE de protecție a consumatorilor și să fie transparentă în ceea ce privește prezentarea prețurilor aplicate, acordând companiei termen până la finele lunii august să se conformeze, scrie profit.ro.

La acest moment, când un turist caută o ofertă de cazare prin intermediul platformei, Airbnb indică prețul pe noapte, dar în prețul final sunt afișate ulterior și costuri pentru curățarea camerei sau taxe locale. În plus, unii proprietari de locuință solicită din partea turiștilor-chiriași un depozit în numerar, ce poate depăși 100 euro pentru o singură noapte, ca garanție de plată pentru eventuale pagube aduse locuinței pe durata șederii, depozit care nu este afișat foarte vizibil. Modul actual în care Airbnb prezintă prețurile, precum și o serie de clauze nu sunt conforme cu Directiva privind practicile comerciale neloiale, cu Directiva privind clauzele contractuale abuzive și cu Regulamentul privind competența judiciară în materie civilă și comercială, arată Executivul UE.

Potrivit Comisiei, Airbnb trebuie să modifice modul în care prezintă informațiile privind prețurile din căutarea inițială efectuată pe platforma proprie, pentru a se asigura că, de fiecare dată când sunt puse la dispoziție proprietăți, consumatorului i se indică prețul total, care include toate taxele și tarifele obligatorii aplicabile, cum ar fi taxele pentru prestarea de servicii și taxele pentru serviciile de curățenie sau, în cazul în care nu este posibil ca prețul final să fie calculat în prealabil, consumatorul să fie informat în mod clar cu privire la faptul că este posibil să se aplice taxe suplimentare.

„Tot mai mulți consumatori își rezervă online locurile de cazare pe durata vacanței, iar acest sector a creat numeroase oportunități noi pentru turiști. Însă popularitatea nu poate fi o scuză pentru nerespectarea normelor UE de protecție a consumatorilor. Consumatorii trebuie să înțeleagă cu ușurință pentru ce anume plătesc și ce prețuri exact urmează să plătească pentru servicii și trebuie să beneficieze de norme echitabile, de exemplu în ceea ce privește anularea de către proprietar a locurilor de cazare rezervate. Mă aștept ca Airbnb să prezinte cât mai rapid soluțiile adecvate”, a spus, în comunicat, comisarul UE pentru consumatori Vera Jourova.