BASARABEASCA: O bătrână era să moară sufocată în beciul unde fermenta vinul

 

O bătrână de 84 de ani din Basarabeasca a trecut pe lângă moarte din cauza vinului pus la fermentat în gospodărie. Femeia a intrat în beciul casei unde se aflau recipientele și nu a mai reușit să iasă, după ce s-a intoxicat cu dioxid de carbon. Norocul victimei a fost că rudele i-au observat în scurt timp lipsa și au sunat la IGSU. Un echipaj sosit de urgență a reușit să o scoată din subsol și să o reanimeze. Femeia a fost preluată de o echipă medicală pentru îngrijiri medicale. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI roagă cetățenii să fie foarte prudenți, în perioada fermentării vinului. Nu este recomandată staționarea pe perioade lungi  în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, mai ales dacă beciurile nu sunt dotate cu sisteme de ventilare.

CUM VERIFICĂM CONCENTRAȚIA DE DIOXID DE CARBON

Pentru verificarea nivelului de concentrație cu vapori periculoși, atunci cînd mergeți în beci, e recomandat să aprindeți o lumânare. Astfel poate fi verificat nivelul de oxigen, în funcție de durata de ardere a lumânării. Mai mult, este recomandat ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau cu ventilare, iar atunci când presupunem că în beci există persoane care necesită ajutor, este recomandat să fie chemate echipe speciale, fără să ne punem viața în pericol. În astfel de situații, este important apelarea imediată a serviciilor de urgență, pentru ajutor  calificat. Potrivit datelor IGSU în anul 2017 în urma intoxicării cu dioxid de carbon în procesul de fermentare au decedat 5 persoane.