CANCERUL DE PIELE AFECTEAZĂ MAI MULT BĂRBAȚII, DECÂT FEMEILE: Explicațiile medicilor sunt surprinzătoare!

FOTO: ziare.com

Una dintre cele mai cumplite afecțiuni care amenință sănătatea și chiar viața multor pacienți, pare să facă diferența clară între bărbați și femei: cancerul de piele!

Decesele cauzate de această boală au înregistrat o creștere constantă în țările dezvoltate în ultimii 30 de ani.  Dacă în cazul bărbaților numărul celor afectați a fost din ce în ce mai mare, creșterea incidenței în rândul femeilor a fost semnificativ mai mică, și chiar a înregistrat scăderi în anumite perioade. În România, rata mortalităţii în rândul femeilor a crescut nesemnificativ în ultimii 30 de ani, scrie The Guardian.

Nu există o explicație dovedită științific pentru această diferență, dar cercetătorii sunt de părere că obiceiurile zilnice diferite la bărbați și femei ar putea constitui o explicație: bărbații nu au obiceiul să se protejeze de soare așa cum fac de obicei femeile. Totodată, acestea obișnuiesc să asculte cu mult mai multă atenție sfaturile medicale și să le urmeze, spre deosebire de bărbați, afirmă Dorothy Yang, un medic de la spitalul Royal Free din Londra. Peste 90% din cazurile de melanom sunt cauzate de deteriorarea celulelor pielii din cauza expunerii la soare sau la alte surse de radiaţii ultraviolete (UV) cum ar fi solarele, conform Centrului SUA pentru Controlul Bolilor (CDC). În opt dintre cele 18 ţări analizate, rata mortalităţii la bărbaţi a crescut în ultimii 30 de ani cu cel puţin 50%. În Irlanda şi Croaţia aproape s-a dublat. O creştere semnificativă a avut loc şi în Spania şi Marea Britanie (70%), Olanda (60%), Franţa şi Belgia (50%).