Cei mai influenți bloggeri autohtoni

FOTO: workitmom.com

Bloggerii produc gigabiți întregi de date, la majoritatea dintre care avem cu toții acces liber. S-ar părea că pe aceste platforme personale sunt înșirate niște păreri subiective, idei fără valoare, pe scurt – cai verzi pe pereți. Însă lucrurile stau total diferit. Aceste informații au puterea de a influența cititorii și de a decide alegerile lor ulterioare. Opiniile bloggerilor pot duce la creșterea sau scăderea vânzărilor unei companii, în funcție de PR-ul pe care îl fac: pozitiv sau negativ. Blogging-ul a devenit de curând chiar o afacere. Mai mult, fiecare partid politic tinde să aibă bloggeri personali, care să influenţeze blogosfera. Site-urile personale pot fi generaliste sau de domeniu (fashion, turism, sănătate, culinărie, politică e.t.c). În realizarea topului nostru, nu ne-am axat pe tematica blogurilor, ci pe popularitate. Apropo, autorii, în majoritatea cazurilor, utilizează rețelele sociale pentru a-și promova blogul. Să începem!

Doina Ciobanu

63.136 de aprecieri pe Facebook; 288 mii de abonaţi pe Instagram

Născută la 20 aprilie 1994 în Chișinău, Doina Ciobanu este model și fashion blogger. La 16 ani a plecat la Londra, însă nu i-a prea mers și, ușor debusolată, s-a întors înapoi. În 2010, și- a lansat blogul The Golden Diamonds, care ulterior i-a adus bani și faimă. La 19 ani s-a mutat la București, apoi a mai făcut o tentativă, de data asta reușită, de a cuceri Londra. Aici, un brand mic autohton a avut curajul să creadă în ea și a desemnat-o ambasadorul lor digital. Astfel a început ascensiunea Doinei în lumea modei și a bloggingului.

Nata Albot

58.776 aprecieri la pagina de Facebook; 26,8 mii abonaţi pe Instagram

”Jurnalist, blogger, producător şi prezentatoare tv, producător de evenimente, proiecte, festivaluri” – așa cum scrie în autobiografia de pe blog. Nata Albot a intrat în mass media la 16 ani. A început cu radio, apoi a continuat cu televiziunea. Blogul și-l folosește inclusiv pentru câștig. În rubrica Publicitate găsim toate ofertele pe care le propune autoarea: advertorial, articol cu link, banner, testare de produse, promovare pe social network.

Lilu (Lilia Ojovan)

54.764 like-uri la pagina de Facebook; 36,5 mii abonaţi pe Instagram

Un „fashion icon” și un promotor al stilulul și bunului gust în vestimentație, Lilu este o fată simplă de la țară, care a devenit rapid un model de atitudine și comportament printre femei. Lilia Ojovan a publicat primul articol pe blogul său personal la 2 februarie 2012. În „Prima postare” (așa era titlul) Lilu scria: ”Am decis să încep a scrie nu pentru că e la modă, nu voi scrie despre unde merg la masaj, unde în oraș friptura de iepure e cea mai scumpă, ci pentru cele/ cei care gândesc ca mine, care Simt și Respectă. Tot ce vreau eu – e să ajut și să primesc ajutor pentru că toți o putem face.” În 2015 Lilia Ojovan a trecut la ”casă nouă” și și-a luat în echipă câteva prietene. Pagina ei web conține acum mai multe categorii: lifestyle, oameni, familie și copii, dezvoltare personală, campanii, recomandări, concursuri și blog.

Ana Ciorici

26 998 aprecieri la pagina de Facebook; 43,2 mii de abonaţi pe Instagram

Ana Ciorici este un make-up artist, fashionistă și femeie de afaceri. Blogul și l-a creat în 2011 și a devenit o anchetă a intereselor ei, o agendă a activităților în care este implicată și un loc în care sunt păstrate ideile Anei în domeniul modei și frumuseții. Pe pagina de salut bloggerița ne îndeamnă să descoperim împreună cu ea ”cum e să crești doi copii, să călătorești cu ei, să faci tutoriale de make-up și să redescoperi moda cu ținute stilate.”

Țărăncuța veselă

4.801 aprecieri pe Facebook

Din descrierea blogului aflăm că Țărăncuța Veselă este un personaj, născut în capul autoarei în vara anului 2013. Este un blog vesel pentru oamenii deschiși la minte, cu simțul umorului și pentru cei care știu să citească printre rânduri. Unele istorioare sunt din viața Țărăncuței, în altele s-a inspirat din peripețiile prietenilor, colegilor și sătenilor. Deși textele-i sunt pline de arhaisme și țărănisme, blogul este DOAR pentru oamenii inteligenți – și asta pentru că o minte mai mică decât o bumbărează de oaie nu are cum să „rugume” un text plin cu subânțelesuri. Blogul Țărăncuța Veselă este destinat persoanelor care știu ce înseamnă un pamflet.

Nicolae Apostu

1000 de urmăritori pe Facebook și 1 105 de abonați pe Instagram

Un blog onest, cu atitudine și stil, în care vei găsi diverse subiecte abordate, impresii și păreri de călătorie, comentarii asupra anumitor evenimente sociale sau economice. Unele articole au o tonalitate sarcastică, ironică, altele sunt chiar educative, trezind curiozitatea cititorilor și provocând la lectură. În anul 2016, Nicolae a primit premiul „Omul anului”, la categoria Blogging.

Cristina Evtodii

3.641 aprecieri la pagina de Facebook; 13 mii de abonaţi pe Instagram

Cristina Evtodii este licențiată în jurnalism, are o vastă experienţă în arta fotografică. Scrie știri de la 15 ani. În paralel își construia ideile pentru un blog. Pe 11 ianuarie 2011 și-a realizat visul. Blogul i-a devenit a doua casă unde revenea să relateze fiecare experiență trăită. A făcut o pauză de 2 ani, din lipsă de timp, apoi a revenit la pasiunea ei în forță cu noi idei și noi experiențe.

Orheianca.eu

3.555 aprecieri la pagina de Facebook; 1 843 abonaţi pe Instagram

Blog de travel şi lifestyle al Svetlanei Matvievici, o orheiencă ce și-a propus să descopere Moldova, sa promoveze oamenii pozitivi, locurile frumoase, evenimentele interesante şi cultura vinului. Și-a creat blogul în 2014, pe 23 mai. Scrie recenzii despre produsele pe care le folosește și despre localurile pe care le vizitează. Așa că dacă aveți o afacere în domeniul turismului, o pensiune, hotel, restaurant, organizați evenimente, faceți ceva interesant pentru tineri și aveți nevoie de promovare pe online, veți ști la cine să apelați.