CIMIȘLIA: La Selemet are loc Festivalul iProsop – eveniment dedicat tradiției prosopului țesut manual

Astăzi, în satul Selemet, raionul Cimișlia are loc ce de-a III-a ediție a Festivalului iProsop. Evenimentul este dedicat tradiției prosopului țesut manual și oportunităților antreprenoriale de promovare a culturii din regiunea de Sud a Moldovei.

La Festival vor fi prezenți peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și peste hotare, artiști emeriți, colective etnice de găgăuzi, ucraineni, bulgari și rusi, care vor fi prezenți cu cele mai frumoase colecții de prosoape, dar și evoluție scenică.

iProsop este dedicat confecţionării prosopului țesut manual, menit să valorifice coloritul unic al acestui obiect prezent în fiecare casă și să promoveze utilitatea lui sub toate formele posibile, atât cultural-artistice, istorice, ca element de decor și de consolidare a cetățenilor. Deasemenea, evenimentul are menirea de a pune in evidență tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață de la sate și sportul tradițional.

Oaspeții evenimentului vor avea ocazia să admire diversitatea prosoapelor expuse din colecțiile muzeelor sau personale, vor putea procura prosoape tradiționale și vor avea ocazia să vadă procesul de țesere manuală. Meșterițele vor da lecții de țesere pentru doritori în așa numita „Casa Mare”, iar copiii ar putea încerca să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional.

Evenimentul este organizat de către  Primăria satului Selemet și  A.O. Familii Migrante.