CONTROALE GRATUITE PENTRU DISGNOSTICUL CANCERULUI DE SÂN: De săptămâna viitoare, campania de screening pornește prin localitățile Moldovei

Începând de săptămâna viitoare, 3 mașini de mamografie mobile vor merge în toate localitățile rurale din țară pentru a efectua screening mamar gratuit tuturor femeilor. În acest sens, astăzi, Guvernul a lansat a doua etapă a campaniei „Un doctor pentru tine”.

Astfel, începând cu 17 octombrie, mașinile mobile vor merge în localitățile raioanelor Strășeni, Leova, Rezina, Șoldănești, Cantemir și Nisporeni, iar în anul 2019 în toate localitățile din raioanele țării.

„Ne-am propus ca odată cu realizarea screening-ului mamar, femeilor care doresc să facă un control, să prevenim această maladie și totodată să identificăm grupurile de risc. Îndemn femeile să facă uz de această posibilitate și să meargă la consultația specialiștilor mamologi, chiar în localitățile lor”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

Conform datelor prezentate de registrul național de cancer, în anul 2015 au fost luate la evidență cu cazuri noi de cancer mamar- 1013 paciente, în 2016, numărul pacientelor noi a ajuns la 1170, iar în anul 2017 au fost luate la evidență 1118 paciente. Cel mai frecvent sunt afectate de cancer mamar femeile după vârsta de 50 de ani.

De la lansarea campaniei „Un doctor pentru tine”, pînă acum, au fost consultate circe 18.000 persoane. De servicii stomatologice gratuite au beneficiat circa 2483 copii, de consultații medicale specializate 5154 persoane, iar screening – ul prin radiografie pulmonară a fost realizat la 10180 persoane.

Până la sfârșitul anului, medicii specialiști și radiologia pulmonară mobilă urmează să ajungă în localitățile din raioanele: Orhei, Rezina, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan Vodă, Taraclia, Telenești, Ungheni, Ceadîr Lunga, Comrat, Vulcănești, Basarabeasca, Dondușeni, Dubăsari, Basarabeasca și Ștefan-Vodă. Campania „Un doctor pentru tine” a fost lansată la 01 august curent, pentru a spori accesul locuitorilor de la sate la servicii medicale specializate.