Creștinii îi cinstesc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel

FOTO: liveinternet.ru

Astazi, creștinii îi sarbatoresc pe Sfinții Apostoli Petru şi Pavel, zi denumită popular Sânpetru, ce marcheaza mijlocul verii agrare. De asemenea, astăzi se încheie postul, iar în bisericile din ţară sunt oficiate slujbe speciale.

Sfântul Apostol Petru a propovaduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima data creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mica şi Bitinia. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind rastignit cu capul în jos în timpul împaratului Nero, la 29 iunie, anul 67. Pe locul unde a fost rastignit Sfântul Petru se afla astazi Bazilica San Pietro din Vatican.

Sfântul Apostol Pavel, spre deosebire de Petru care s-a numarat printre cei care au petrecut alaturi de Mântuitor, s-a adaugat cetei apostolilor dupa Înalţarea Domnului la cer şi Pogorârea Duhului Sfânt. Pe drumul Damascului, el a fost chemat la noua slujire a lui Hristos.

Sfântul Apostol Pavel, supranumit „apostolul neamurilor” pentru ca a predicat Evanghelia mai ales pagânilor, s-a nascut într-o familie de iudei bogaţi în Tarsul Ciliciei, primind o educaţie stralucita în şcoala rabinului Gamaliel. La început, Saul, caci aşa fusese numit la naştere, a fost un adept înfocat al legii mozaice şi un duşman de moarte al creştinilor.

Sfinţiii Apostoli Petru şi Pavel sunt sarbatoriţi împreună pentru ca au murit în aceeaşi zi, de 29 iunie a anului 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de Nero

Biserica Ortodoxa îi cinsteşte în mod special pe cei doi apostoli, rânduind o perioadă de post specială. Postul Sfinţilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an (alaturi de cele ale Paştelui, Sfintei Maria şi Craciunului). În vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.