Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare și merg prin case cu „Sorcova”. Ce spune tradiția

FOTO: ziare.com

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Vasile cel Mare, considerat ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor. În biserici sunt oficiate servicii divine, iar credincioşii se vor ruga în această zi pentru sănătatea lor şi a apropiaţilor.

În ajunul sărbătorii, conform tradiţiei, cete de tineri au mers pe la casele oamenilor pentru a le ura sănătate, pace şi bunăstare.

Sfântul Vasile este considerat ocrotitor al săracilor şi bolnavilor. În Moldova mii de bărbaţi sunt botezaţi Vasile sau Vasili, iar fetele poartă prenumele Vasilisa sau Vasiliţa.

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut într-o familie nobilă, care a dat Bisericii slujitori şi cărturari renumiţi. La vârsta de 28 de ani îşi împarte averea celor săraci, după care se retrage la o mânăstire din Pont, unde duce o viaţă de asceză şi rugăciune.

În timpurile grele pentru Biserică, Sfântul Vasile a fost un apărător înflăcărat al credinţei ortodoxe. Prin post şi rugăciune neîncetată, el a obţinut harul clarviziunii şi puterea de a face minuni. Se spune că Sfântul Vasile a vindecat miraculos mulţi bolnavi, iar cea mai mare parte din viaţa sa a dedicat-o îndeosebi celor nevoiaşi, organizând azile, spitale şi case de reeducare a celor căzuţi moral.

Potrivit tradiţiei, în ajunul Anului Nou pe stil vechi şi a zilei Sfântului Vasile, în Moldova se merge cu „Pluguşorul”,pentru a le ura gospodarilor din sate „La mulţi ani”. În ziua Sfântului Vasile, se merge prin case cu „Sorcova” – un ram de pom fructifer împodobit. Gazdele sunt atinse cu acest ram şi li se urează de sănătate şi belşug.

Pe lângă tradiţiile păstrate de-a lungul anilor în care Sfântul Vasile este slăvit, astăzi numele Vasile este elogiat în mai multe cântece populare.