CRIULENI: Casa de cultură din Slobozia-Dușca – o adevărată școală de talente

După renovarea Casei de cultură din Slobozia-Dușca, raionul Criuleni, instituția adună tot mai mulți copii talentați care vor să facă artă. Secțiile de acordeon, chiatară, pian sau instrumente aerofone sunt doar câteva din opțiunile pe care le au copiii.

Edificiul a fost construit în 1970, iar de atunci prima reparație capitală a fost făcută în 2016. Acest lucru a fost posibil datorită finanțării Uniunii Europene, în valoare de 178 560 de euro.

Potrivit directorului casei de cultură, Andrei Istrati, înainte la lecțiile de artă veneau vreo 20-30 de copii. În prezent, din cei 240 de copii care învață în gimnaziul din sat, 170 frecventează una din secțiile muzicale. Reparația a inclus lucrările de renovare a acoperișului, schimbarea rețelelor inginerești și termoizolarea.

La casa de cultură activează filialele a două școli de muzică din raion, din Cruglic și din Criuleni. Lecțiile din cadrul școlilor de muzică sunt contraplată, cele de dans și fanfară – gratuite.

Coregraful ansamblului „Țărăncuța”, Ruslan Sitișco e aici de când era elev. Din 2013 a început să activeze în calitate de profesor de dans și a reușit să aducă faimă Republicii Moldova la mai multe concursuri internaționale.

„Atunci erau alte timpuri. Geamurile erau crăpate și lipite cu lipici. Iarna mai era și omăt în sală. Acum sunt alte condiții. Avem 3 grupe de dans și facem lecții 3-4 zile pe săptămână”, ne-a spus Ruslan Sitișco.

Profesorul a menționat că e greu să atragi tinerii să facă dansuri populare, dar odată ce au intrat în ritmul dansului tradițional, spun că nu-și imaginează viața altfel. Sanda are 17 ani, iar acum 5 ani nu era sigură dacă dansul este ceea cu ce ar vrea să se ocupe.

„Fac dansul de la 11 ani. La început a fost un chin. Părinții mă impuneau să merg la dans. Eu eram mai dolofană, micuță, iar profesorii aveau cerințe mari. Acum însă pot să afirm că este distractiv și îmi place să cunosc oameni noi. Cred că este cea mai importantă ocupație din viața mea, nu cred că aș putea renunța ușor”, a spus Sanda.

Satul Slobozia-Dușca se mândrește și cu fanfara condusă de Boris Țurcanu. Copiii sunt sârguincioși și depun mult efort, iar majoritatea își doresc să-și continuie studiile muzicale. Aceștia sunt mulțumiți de noile condiții. Inainte erau nevoiți să facă lecții în picioare, pentru că nu erau scaune suficiente.

„Am început să cânt la fluier, iar în clasa a 5-a am trecut la clarnet, dar continui să cânt și la fluier, ca să nu-l uit. Sper să ajung la colegiul „Ștefan Neaga” și să termin cu succes”, ne-a vorbit Marius, unul dintre instrumentiști.

În afară de orele de muzică și dans pentru copii, Casa de cultură găzduiește majoritatea concursurilor culturale zonale, la activități fiind prezente și colective artistice din stânga Nistrului.