CUM SE TRANSFORMĂ PIAȚA MUNCII ÎN UE: Trei sferturi dintre angajații Uniunii lucrează în servicii

FOTO: e-medicina.md

74% dintre angajații Uniunii Europene lucrează în domeniul serviciilor, 22% în industrie și 4% în agricultură, informează EUROSTAT. Tendința de creștere a volumului de servicii în detrimentul celorlalte două domenii nu este nouă, ci a început la jumătatea secolului trecut. Statisticienii observă că în ultima perioadă fenomenul s-a accelerat și forța de muncă migrează rapid spre acest sector.

Situația nu este aceeași în toate țările Uniunii. În fostele țări socialiste, industria și agricultura sunt în continuare printre ocupațiile majorității muncitorilor.

România are cei mai mulți lucrători în agricultură din Uniunea Europeană, raportat la cifra totală a angajaților. Aproape un sfert dintre angajații români lucrează în domeniu (24%). Ei sunt urmați de bulgari, cu 19% din numărul total de contacte de muncă, greci – 11% și polonezi – 9%.

Țara cu cel mai mare procentaj de angajați în industrie din Uniunea Europeană este Cehia, cu 36% din forța de muncă, Slovacia și Polonia cu 31 de procente și România, cu 30% salariați angajați în fabrici.

Serviciile predomină în Olanda, Marea Britanie, Belgia, Malta, Franța, Danemarca, Cipru și Luxemburg, țări în care cel puțin 80% din forța de muncă lucrează în acest sector,

The shift towards a service economy is a long-term trend that was already observed in the EU in the second half of the 20th century. Employment in services accounted for 74 % of total employment in the EU in 2017, compared with 66 % in 2000, while employment in industry decreased from 26 % in 2000 to 22 % in 2017 and agriculture halved from 8 % to 4 %. As regards value added, services generated 73 % of total value added in 2017, industry 25 % and agriculture 2 %.

Among the Member States, the share of agricultural employment in 2017 was highest in Romania (24 % of total employment), Bulgaria (19 %), Greece (11 %) and Poland (10 %), while the highest shares for industrial employment were recorded in the Czech Republic (36 %), Slovakia and Poland (both 31 %) and Romania (30 %). Service activities represented 80 % of total employment or just over in the Netherlands, the United Kingdom, Belgium, Malta, France, Denmark, Cyprus and Luxembourg.