Dezvoltarea turismului rural stimulează dezvoltarea afacerilor locale

FOTO: liaciutac.com

Turismul în Republica Moldova are sorți de izbândă. În ciuda acestui fapt, în țară se lansează noi trasee turistice care au ca scop atât promovarea locurilor din țară, cât și stimularea localnicilor de a iniția afaceri.

Un exemplu în acest sens, sunt cele două trasee turistice culinare care au fost lansate în septembrie 2015 în satul Palanca, Călărași. Traseele pentru bicicliști, care au în mediu câte 35 de kilometri, cuprind toată comuna Hîrjăuca din care fac parte câteva sate. Trei din patru sate – Palanca, Mândra și Hîrjăuca sunt locuite de o comunitate de ucraineni, iar în satul Leordoaia locuiesc moldoveni. Populația ucraineană a ajuns în aceste locuri în anul 1818, când împăratul Alexandru I al Rusiei a fost dăruit și adus în zonă peste 70 de familii de ucraineni pentru zidirea mănăstirii Hîrjauca.

Scopul acestor trasee este de a dezvolta turismul rural din zona Codrilor și a descoperi atât peisaje unice din țară, cât și a tradițiilor din zonă.

Punctul de pornire a celor două trasee unde se pot închiria bicicletele, este muzeul Casa Părintească. Dtorită unui proiect implementat de Ministerul Afacerilor Externe a Guvernului Polonez, care au donat aceste biciclete și echipamentul necesar de întreținere, acum turiștii pot descoperi Codrii Moldovei. Muzeul reprezintă un loc plin de amintiri și emoții păstrate de Tatiana Popa, cea care s-a născut în această casă și acum are ca scop renaștere a tradiției și obiceiurilor locale.

muzeul-casa-parinteasca
Muzeul Casa Părintească, Palanca, Călărași,

De la Casa Părintească, turiștii pot vizita câteva destinații turistice din zonă. Pe lângă mănăstirea Hîrjauca, sanatoriul Codru și păduri, vizitatorii pot descoperi meșteșuguri locale, gospodari care cultivă fructe și legume eco, și bucate culinare reprezentative pentru această zonă.

Traseele au fost marcate astfel ca turiștii să facă popasuri la anumite destinații. Una dintre acestea este Casa Mierii din satul Răciula. Constantin Stegărescu ne-a povestit despre afacere sa cu mierea, care a început-o în anii 2000. Datorită acesteia, Constantin și-a dezvoltat o afacere în localitate. Bărbatul spune că anual primește în jur de șapte mii de turiști atât din țară cât și de peste hotare. În curtea sa, vizitatorii pot vedea mai de aproape stupurile de albine, pot participa la extragerea mierii. Degustările de mieri sunt momentul cel mai preferat de vizitatori, care se delectează cu mierea de albine cu un gust deosebit datorită amplasării geografice a localității și a plantelor care cresc în zonă.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=byGilz7lySA”]

Un alt gospodar care a aderat la proiect este și Efim Stratan. După mai mulți ani petrecuți la muncă peste hotare țării, bărbatul a hotărât să se întoarcă acasă și să investească în agricultură. În sera de lângă satul Frumoasa, acesta are plantate legume care vor fi crescute eco. „Noi ne dorim ca oamenii să se alimenteze sănătos. Iar cei care ne vor vizita sera se vor convinge de asta”, spune Efim.

IMG_3635

O altă destinație din cadrul unui traseu turistic din Călărași, este și Casa Olarului din satul Hoginești. Meșterul popular organizează anual deja de câțiva ani un festival al olarilor din țară, unde sunt invitați toți doritorii de a încerca să mănuiască ceva din lut.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=Hvgr_Gz6ZzM”]

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în primele nouă lui ale anului 2015, au crescut numărul de turiști care au venit în Republica Moldova. Comparativ cu aceași perioadă ale anului 2014, s-au întregistrat cu peste 20 la sută mai mulți turiști și excursioniști. Numărul de persoane care a participat la turismul intern în perioada menționată au totalizat aproape 27 mii de turiști. Deplasarea cetățenilor în interiorul țării în scop turistic, a fost organizat în specia de agențiile de turism, în municipiul Chișinău (40 la sută), regiunie de dezvoltare Centru (28 la sută) și Sud (26 la sută).

Sunt o persoană care iubește lucrurile pozitive și încerc să le transmit tuturor aceste emoții. Promotor al valorilor și tradițiilor noastre, că doar așa ne putem identifica ca popor și trebuie să le respectăm.