E din Moldova și recrutează căpitani de avion pentru o companie aeriană din China

FOTO: nexusnet.md

Mariana e omul provocărilor și schimbărilor. Ea niciodată nu stă pe loc, iar după ce a absolvit un masterat în contabilitate și audit s-a gândit să-și încerce puterile în alt domeniu, într-o altă țară. A expediat CV-ul peste tot în lume și pentru că a știut ce vrea, după un an de căutări și așteptări, oferta a venit din Shanghai. O companie de aviație i-a propus un loc de muncă în departamentul Resurse Umane.

Mariana, povestește-mi câte ceva despre ceea ce faci în China și despre locul tău de muncă.

De doi ani muncesc în departamentul Resurse Umane într-o companie de aviație, cea mai faimoasă Companie aeriana Low Cost în China, care are aproape 8 000 de angajați. Aici sunt responsabilă de recrutarea piloților străini (căpitani A320) pentru modelul de avion Airbus A320.

În prezent, sectorul aviației este în plină floare în China, de aceea piața nu este pregătită cu forță de muncă calificată în acest domeniu.

China pregătește mulți piloți, însă ei sunt trimiși de pe băncile școlii la instruiri și devin „Prim Ofițeri”, după care îi așteaptă un drum destul de lung până la „a-și obține aripile”, adică până a deveni căpitani. De aceea, pentru o perioadă destul de lungă, China încă va mai importa căpitani străini pentru a-și dezvolta sectorul aviației la proporții mult mai extinse.

FOTO: nexusnet.md

Cum a fost procesul de adaptare în China? Cum se reflectă combinația dintre cultura europeană și cea asiatică în Shanghai?

Procesul de adaptare cred că nu s-a terminat și nici nu se termină vreodată pentru un străin care trăiește în China. Este o țară foarte diversă cu o cultură și tradiții extremiste, într-un fel.

La început a fost foarte greu pentru că nu vorbeam limba chineză și era o barieră imensă în colaborarea cu colegii și în construirea unei vieți sociale mai dezvoltate aici. Shanghai este un oraș cosmopolitan, plin de străini și, deci, este și unul dintre cele mai recomandate orașe pentru migranți.

Combinația culturilor e prezentă prin multitudinea restaurantelor, localurilor și a evenimentelor destinate străinilor. Iar cultura asiatică rămâne puternic simțită peste tot. Suntem totuși prea diferiți ca naționalitate și gândire. Așa că nu putem avea un impact atât de mare care ar duce spre o schimbare a chinezilor (râde).

FOTO: nexusnet.md

Ce caută cel mai des moldovenii în China?

Nu pot sa mă pronunț pentru toți moldovenii. Nu cunosc multe persoane din Moldova stabilite în China. În general, străinii care vin aici la muncă cu jumătate de normă caută să viziteze locuri și să guste cât mai mult din cultura asiatică. Iar persoanele venite pe perioade mai îndelungate, vin să facă bani ca și în alte țări pline de migranți.

Citește continuarea pe NEXUS…