Educația Electorală – oamenii evită acest subiect, dar nu putem fugi de realitate

FOTO: facebook.com/E2.EducatieElectorala/

Educația Electorală este un grup de inițiativă care vine să explice cetățenilor, într-un mod cât mai simplu, sistemul electoral actual din Republica Moldova. Ideea le aparține a două tinere Nina Maico și Elena Oprea, care au câștigat un grant la o tabără de vară, organizată la Brașov de Digital Communication Network. În cadrul unei discuții, Nina ne-a povestit mai multe detalii despre proiectul lor.

Elena Oprea și Nina Maico

„Educație Electorală este o platformă online prin intermediul căreia noi explicăm sistemul electoral actual în Moldova într-o manieră extraordinar de simplificată și încercăm să creăm o comunitate de oameni interesați, care vor să cunoască și să înțeleagă cum acest sistem lucrează ca mecanism”, ne-a spus Nina.

Modificările legii au fost deja instaurate în codul electoral, dar limbajul documentelor legislative e destul de complex. Persoanelor, care nu au tangență cu domeniul dreptului, le vine destul de greu să înțeleagă. Tinerele colaborează cu experți în domeniu și încearcă să elucideze neclaritățile.

FOTO: facebook.com/E2.EducatieElectorala/

„Principalul drept al cetățeanului este dreptul la vot, de aceea cunoașterea mecanismului electoral este vital. Vrem ca oamenii să ne pună întrebări ca ulterior să avem un dialog deschis cu reprezentanții instituțiilor de stat, de exemplu CEC-ul, și să venim cu răspunsuri”, a mai adăugat Nina Maico.

Accesând platforma online, cetățenii pot găsi o serie de infografice explicative. Aceasta poate fi găsită atât pe facebook, cât și pe odnoklassniki, ceea ce permite implicarea diasporei.

„Oamenii evită acest subiect, pentru că au obosit de politică, dar nu putem fugi de realitate. În loc să fim supărați pe tot ce se întâmplă, mai bine participăm cumva. Nu trebuie să lăsăm mâinele jos pentru că mai avem pentru ce lupta”, ne-a spus Nina.

Scopul primordial este informarea cetățenilor despre felul în care funcționează legile și mecanismele statului. Votul mixt are minusuri, dar are și plusuri, iar populația trebuie să se folosească de părțile bune: oportunitatea de a susține pe cineva chiar din circumscripția unde locuiesc sau chiar de a candida singur.

FOTO: facebook.com/E2.EducatieElectorala/

„O parte din mine îi înțelege pe cei care nu vor să iasă la vot. E pentru că nu au pe cine alege, dar faptul că lumea nu iese la vot are un impact mult mai negativ decât atunci când iese la vot și aleg, totuși. Noi trebuie să ne folosim de acele plusuri pentru că cei care au adoptat sitemul mixt, probabil, cred că nu o vom face”, ne-a explicat Nina.

Pe lângă infograficele prezentate, platforma explică o serie de noțiuni des utilizate, din domeniul electoral. Fiecare se poate informa sigur și trage propriile concluzii. Actualmente, fetele sunt mulțumite de impactul proiectului asupra cetățenilor și tind să implice cât mai mulți oameni curioși de lucrurile care într-adevăr contează.

FOTO: facebook.com/E2.EducatieElectorala/