Epidemia de rujeolă s-ar putea răspândi în Republica Moldova! Măsuri de prevenire a bolii

FOTO: radiocluj.ro

Situația epidemică la rujeolă rămâne a fi tensionată în Europa din 2016 până în prezent. În această perioadă izbucniri de rujeolă au avut loc în Italia, Germania, Belgia, Franța, Grecia, Federația Rusă, dar și în Tadjikistan.

În România și Ucraina, rujeola a căpătat răspândire epidemică și s-a creat un pericol real de import al infecției în Republica Moldova. Pe parcursul anului 2018, deja au fost înregistrate 5 cazuri suspecte la rujeolă (mun. Chișinău și Bălți, raionul Glodeni). Două cazuri suspecte din mun. Chișinău nu s-au confirmat, iar 3 cazuri se află în curs de investigare.

Pentru a preveni rujeola, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită cetățenilor să fie vigilenți și să întreprindă următoarele măsuri:

  • efectuarea vaccinării ROR, un vaccin care protejează copiii contra rujeolei, oreionului şi rubeolei;
  • adresarea imediată la medic în caz de febră şi erupţii maculopapuloase cutanate şi cel puţin unul din următoarele semne: tuse sau rinită sau conjunctivită;
  • izolarea persoanelor care prezintă simptome asemănătoare rujeolei, până la determinarea diagnosticului, deoarece transmiterea se face prin contact direct cu picăturile de secreţie prin strănut, tuse sau conversaţie, picături care rămân pentru o perioadă lungă de timp în aer;
  • evitarea adunărilor şi a locurilor publice, unde boala se poate răspândi uşor.