EXCLUSIV STIRILOCALE: Reducerea tarifelor de roaming între Republica Moldova și România rămâne doar o promisiune gratuită. Niciuna dintre părțile responsabile nu are un plan concret

VORBELE NU COSTĂ NIMIC

Pe 22 noiembrie, oficiali din România și Republica Moldova anunțau la București adoptarea unei „Declarații comune a Guvernului României șia Guvernului Republicii Moldova privind eliminarea unor tarife de roaming”. Nu era prima dată când acest subiect făcea obiectul unor comunicate populiste. Fostul ministru al Economiei din România, Dănuț Andrușcă și premierul Pavel Filip anunțau în luna mai că au discutat despre reducerea tarifelor de roaming. În ciuda acestui fapt, nici măcar textul Declarației din noiembrie nu conținea vreo informație precisă ori vreo dată – limită, ci numai o intenție de ordin general a celor două Guverne. Am încercat să aflăm care este stadiul exact al acestui proiect și am cerut celor două ministere de resort câteva informații. Răspunsurile nu mai au nevoiede niciun comentariu, astfel încât am ales să le transcriem în forma în care ne-au fost transmise.

Întrebările Stirilocale.md:

Vă rugăm să ne oferiți câteva informații legate de proiectul de reducere a tarifelor de roaming/ interconectare între România și Republica Moldova, despre care s-au exprimat oficiali din ambele țări în ultimele luni:

  • Cine este persoana responsabilă cu îndeplinirea acestui obiectiv în cadrul Guvernului?
  • Care este autoritatea oficială care își asumă îndeplinirea obiectivului?
  • Care este stadiul proiectului?
  • Ce pași efectivi au fost întreprinși până acum?
  • Care este termenul limită pentru îndeplinirea promisiunilor?
  • Care este procedura legală prin care cele două state pot determina o reducere de tarife comerciale în relație cu operatori de telecomunicații privați?

Răspunsul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale din România

Pentru sprijinirea încheierii unui acord bilateral pentru reducerea tarifelor de roaming România – Republica Moldova, pe parcursul anului, MCSI și ANCOM au avut întâlniri și cu principalii furnizori de comunicații electronice din România, pentru a prezenta și negocia obiectivele acordului. Cu această ocazie, cele două autorități au propus furnizorilor să ofere posibilitatea cetățenilor din cele două state să comunice între ei gratuit cu ocazia zilei de 1 decembrie.

Această măsură a avut obiectivul punctual de a celebra Centenarul Marii Uniri și s-a derulat în data de 1.12.2018, în condițiile asumate cu partea moldavă. Vom continua negocierile în vederea identificării de soluții pertinente pentru încheierea unui acord bilateral în ceea ce privește serviciile de telecomunicații.

Răspunsul Ministerului Economiei si Infrastructurii al Republicii Moldova

„Declarația comună a Guvernului României și a Guvernului Republicii Moldova privind eliminarea unor tarife de roaming”,semnată la data de 22 noiembrie 2018 la București, stabilește un angajament de încheiere, a unui acord bilateral.

Acest acord va prevedea aplicarea tarifelor naționale pentru apelurile, SMS-urile și datele consumate în roaming, fără ca aceasta să afecteze calitatea serviciilor de roaming de care beneficiază utilizatorii finali.

Totodată, beneficiarii acordului bilateral vor fi utilizatorii finali care călătoresc cu caracter ocazional în Republica Moldova sau în România și care consumă în mod rezonabil astfel de servicii.

Negocierea proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României, prevăzut în Hotărârea Guvernului nr.1127 din 14.11.2018, ține de competența Ministerului Economiei și Infrastructurii și Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.

„Declarația comună a Guvernului României și a Guvernului Republicii Moldova privind eliminarea unor tarife de roaming”, semnată la data de 22 noiembrie 2018 la București, nu specifică termenul de eliminare a tarifelor de roaming, doar un angajament de încheiere, în acest sens, a unui acord bilateral.

În prezent se negociază proiectul acestui acord cu autoritățile de resort din România, procesul de negocieri fiind la o etapă avansată.

De asemenea, în Declarație comună s-a făcut un apel către operatorii din ambele ţări ca pentru data de 1 decembrie  2018 utilizatorii finali să poată efectua convorbirile telefonice gratuite între cele două state. Prin urmare, cei trei operatori mari de pe piața serviciilor de telefonie (S.A. „Moldtelecom”, Î.M.„Orange Moldova” S.A. și Î.M. „Moldcell” S.A.) au agreat, că pe data de 1 decembrie 2018 (ora 00:00-24:00) să nu tarifeze proprii utilizatori finali pentru apelurile efectuate cu România, inclusiv cei aflaţi în roaming în România. Astfel, utilizatorii finali au avut posibilitatea să beneficieze pedeplin de această facilitate.

După cum este specificat atât în Hotărârea Guvernului nr. 1127 din 14.11.2018, cât și în „Declarația comună a Guvernului României și a Guvernului Republicii Moldova privind eliminarea unor tarife de roaming”, semnată la data de 22 noiembrie 2018 la București, între ambele țări va fi încheiat un acord bilateral privind eliminarea unor tarife de roaming. AcestAcord, precum și actele normative naționale din domeniu, va crea cadrul normativ pentru reducerea/ eliminarea tarifelor de roaming pentru utilizatorii finali care călătoresc cu caracter ocazional în Republica Moldova sau în România și care consumă în mod rezonabil astfel de servicii.

În procesul de elaborare a Acordului menționat vor fi consultate toate autoritățile publice și părțile interesate, iar la definitivare se va ține cont de opiniile și avizele argumentate recepționate de la toate părțile interesate, inclusiv de la furnizorii de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice mobile.