Festivalul „Regina Dulce” în Drochia – Capitala dulce a Republicii Moldova

Pe 10 septembrie în orașul Drochia va avea loc cel mai dulce festival din nordul Moldovei. Festivalul „Regina Dulce” va fi o adevărată sărbătoare a dulciurilor pentru întreaga familie. Primul festival al dulciurilor este organizat de către compania Südzucker Moldova împreună cu Consiliul Raional și Primăria orașului Drochia, cu ocazia aniversării a 60 de ani a fabricii de zahăr din Drochia.

Orașul Drochia poate fi numit pe bună dreptate „Capitala Dulce” a Republicii Moldova. Fabrica de zahăr din Drochia produce cea mai mare cantitate de zahăr din Moldova, iar orașul este renumit pentru tradițiile culinare.

Frunzele sfeclei de zahăr formează o coroană, iată de ce, festivalul de dulciuri este numit „Regina Dulce”. În același timp, sfecla de zahăr este considerată Regina câmpurilor din Moldova. Pentru zona de nord a țării, sfecla de zahăr este cultura cu cea mai mare producție la hectar, în cultivarea și prelucrarea căreia sunt implicați mai mult de 10 mii de oameni.

În cadrul Festivalului „Regina Dulce” oaspeții se vor putea delecta cu produse de patiserie ai producătorilor locali. Bomboane, biscuiți, înghețată și alte dulciuri vor fi oferite de partenerii companiei Südzucker Moldova. Copii vor petece într-o zonă amenajată pentru distracții unde vor avea loc diverse activități pentru ei, multe surprize, printre care cea mai gustoasă înghețată, cea mai dulce vată de zahăr și cei mai energici animatori.

Programul festivalului va include concerte și activități de divertisment pentru întreaga familie, precum și un concert de seară cu focuri și artificii. În cadrul evenimentului, Südzucker Moldova va organiza o expoziție de mașini agricole moderne și excursii la fabrica de zahăr din Drochia pentru toți doritorii.

În 2016, fabrica a prelucrat circa 340 mii tone de zahăr și a produs peste 50 mii tone de zahăr. La fabrica de zahăr din Drochia a fost renovat aproape tot utilajul tehnologic. Procesele tehnologice de producere a zahărului au fost dotate cu sisteme automatizate de control. Ca urmare, s-au redus de trei ori pierderile de zahăr. S-a redus de mai bine de două ori consumul de energie, consumul de calcar cu 49% și utilizarea altor consumabile cu 15%. Capacitatea de prelucrarea a sfeclei de zahăr a crescut cu 25 %, în timp ce capacitatea medie de producere constituie acum 3,4 mii de tone/zi.

Notă: Compania moldo-germană ÎM Südzucker Moldova SA a fost creată în mai 2001. În 16 ani de activitate compania a investit în modernizarea procesului de producerea a zahărului, în proiectul „Energia verde”, precum și în dezvoltarea tehnică și tehnologică a cultivării sfeclei de zahăr din Moldova, aproximativ 60 de milioane de euro. Din companie fac parte fabricile de zahăr din Drochia și Fălești, care produc anual circa 100 mii tone de zahăr și centrul logistic din Alexandreni, cu o capacitate de depozitarea a 40 mii de tone de producție, precum și propria întreprindere de dezvoltare și producția agricolă – Agro SZM, care prelucrează mai mult de 9 mii de hectare.