FOTO. Copacul de la Biblioteca Națională, doborât de ninsorile din aprilie 2017, a fost transformat în mobilier urban

Designerul Mihai Stamati intervine în spațiul public cu un nou proiect: „Copacul de la bibliotecă”, povestea căruia va impresiona pe toți. Mai demult niște prieteni i-au spus că în scuarul Bibliotecii Naționale s-ar cere vreun mobilier urban. A făcut mai multe schițe, dar ideile „chinuite” au rămas în sertar. Probabil, calamitățile naturale nu aduc întotdeauna doar pagube, ele pot și inspira.

„Proiectul dat a venit odată cu ninsoarea din aprilie 2017. Acest copac a stat în fața bibliotecii 2 luni și nimeni nu-l lua de acolo. Văzând asta, m-am gândit că probabil copacul vrea să rămână aici. Rădăcina sa era pe jumătate sub asfalt, iar alte bucăți de trunchi erau tăiate, așa cum au reușit cei de la spații verzi în prima fază. Atunci m-am gândit hai să facem așa ca acest copac să rămână aici”, ne-a povestit Mihai Stamati.

FOTO: mikelesta.com

Inițial, nu avea nicio idee cum ar putea face acest lucru. Pe 13 iunie i-a făcut niște fotografii, iar în următoarea zi copacul a fost luat de acolo și depozitat undeva în afara orașului.

„L-am urmărit, am depus demers la Primărie și l-am luat înapoi. A fost greu de transportat, copacul fiind foarte mare, a fost nevoie de macara și documentație. Pentru a instala ceva în acel scuar era nevoie de un aviz de la direcția de urbanism și arhitectură”, a mai adăugat designerul.

Denumirea proiectului este una „firească”, cum ne-a explicat Mihai, dar totodată semnificativă, de parcă toată lumea ar cunoaște acel copac. Ideea este revenirea copacului  acolo unde „s-a născut”, doar că sub o altă formă.

Artistul ne-a spus că vor fi 6-7 bănci toate din același copac și toate diferite. Forma lor va varia în funcție de configurația butucilor, rădăcinii, iar o bancă sau două vor fi instalate și în scuarul teatrului Licurici.

Direcția cultură a primăriei municipiului Chișinău a alocat, anul trecut, o parte din suma totală a proiectului, iar contribuția unei agenții de turism a permis finalizarea lui. Universitatea Tehnică a Moldovei i-a oferit spațiu și utilaje, tot ce urma să facă era să-și formeze echipa.

Aproape o lună, designerul lucrează alături de Ion și Andrei Zbancă, studenții lui din cadrul Universității Tehnice și sculptorul Pavel Obreja. Cel din urmă face forma băncilor, iar băieții o finalizează, o „lustruiesc”. Mihai stă în jurul lor, schițează cu creta, analizează, modelează piesele din metal și are grijă ca forma finală să fie așa cum și-a imaginat-o.

„Chișinăul, în marea parte, duce lipsa amprentei artistice și simt un oarecare „drive” de la munca și timpul pe care-l dedic acestui proiect, care sper că va împrospăta  orasul și senzațiile celor ce vor face un popas în scuarul Bibliotecii Naționale „Vasile Alecsandri”. Sunt încântat de oportunitatea de a face ceva pentru societate, alături de niște profesioniști talentați, plini de energie, ambiții și dragoste față de frumos”, ne-a spus Ion Zbancă.

„Farmecul acestui mobilier urban constă în combinarea simplității materialelor și parametrilor ergonomici cu o poveste frumoasă ce stă în spatele Platanului. Sunt sigur ca aceste bănci vor atrage privirea oricărui care va trece pe alături”, a menționat Andrei Zbancă.

Băncile vor fi dotate cu suporturi pentru carte, laptop și suport pentru biciclete. Recent, echipa a câștigat locul 2 în cadrul concursului „Patrimoniul Suntem Noi”.

Mobilierul urmează să fie instalat acolo unde a crescut copacul, exact la un an distanță după ce a fost luat din scuarul bibliotecii.