FOTO. IALOVENI: Grădinița din satul Hansca a fost renovată din grantul oferit de Guvernul României

În satul Hansca, raionul Ialoveni, a fost inaugurată o grădiniță, reabilitată în cadrul Programului de asistență tehnică și fnanciară acordată de Guvernul României. Satul are 1280 de locuitori. De 30 de ani în localitate nu a existat grădiniță. Copiii de vârstă preșcolară mergeau la grădinițele din Costeșt și Ialoveni, iar unii dintre ei erau nevoiți să stea acasă.

Acum trei ani, autoritățile locale au decis să reprofileze unul dintre blocurile gimnaziului din
localitate în grădiniță. Grădinița din satul Hansca a beneficiat de lucrări în valoare totală de 4.169.415 lei, dintre care din grantul românesc au fost alocate 3.480.311 lei, iar contribuția localității a fost de 689.104 lei.

La grădiniță au fost efectuate lucrări de reparație capitală a acoperișului, au fost instalate uși și ferestre noi, au fost efectuate lucrări de reparație pe interior și exterior, a fost reparat sistemul de încălzire, de ventilare, dar și sistemul de apă și canalizare. ootodată, a fost amenajat și dotat blocul alimentar al instituției. În cadrul aceluiași program a fost construită și o centrală, ce asigură cu căldură atât gimnaziul, cât și grădinița.

Anterior, autoritățile cheltuiau câte 200 de mii de lei pentru încălzirea clădirii gimnaziului
în perioada rece a anului. Datorită centralei, construite în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară, acordată de Guvernul României pentru insttuțiile preșcolare din RM, în acest an factura pentru încălzire a fost de doar 50 de mii lei.

În prezent, grădinița din satul Hansca are două grupe și este frecventată de 70 de copii. În total, în localitate sunt 128 de copii de vârstă preșcolară. În scurt tmp, urmează a mai fie  amenajată o grupă în incinta grădiniței din s. Hansca.