FOTO. Își riscă viața ca să-i ajute pe alții. Un moldovean lucrează pompier voluntar în Italia. „O fac din plăcere”

FOTO: arhivă personală

Lucrează la cea mai mare fabrică de fibre textile din Europa, iar în timpul liber a decis să fie pompier voluntar în orașul Arco, Provincia Trento, Italia, acolo unde locuiește. Este vorba despre Andrian Țurcanu, un tânăr de 28 de ani.

Echipa stirilocale.md a realizat un interviu cu Andrian și a aflat cum a ajuns să fie pompier voluntar. A plecat din țară acum 16 ani. În 1999 a plecat mai întâi mama sa, iar în 2002 a părăsea orașul Ungheni și el împreună cu tatăl și fratele său. Nu a avut probleme și s-a integrat destul de repede spune el.

FOTO: arhivă personală

Moldoveanul lucrează din 2008 la cea mai mare fabrică de fibre textile din Europa, a doua din lume în acest sector. Având mult timp liber, Andrian s-a gândit să se facă pompier voluntar dar din cauză că nu era cetățean italian a trebuit să mai aștepte. Astfel, din 2014, atunci când a devenit cetățean italian, tânărul a făcut imediat o cerere. Moldoveanul spune că pentru această activitatea nu încasează niciun ban și o face din plăcerea de a ajuta oamenii, chiar dacă riscurile sunt mari.

FOTO: arhivă personală

„Arco are o populație de circa 17.000 de locuitori, iar din stația noastră fac parte 65 de pompieri voluntari și fiecare are un lucru de bază în afară de pompier. Într-un an facem în medie 800-900 de intervenții, unele mici altele mari și periculoase, dar odată ce am dat jurământul și mi-am luat angajamentul să fiu pompier, trebuie să faci orice. Incendii, accidente, chiar și pisica de pe copac, sunt unele din multele intervenții pe care le facem”, spune Andrian.

Nopțile și zilele de sărbătoare de serviciu sunt voluntarii. Aceștia după ce termină programul la lucru de bază intră în serviciu ca pompier, chiar dacă aceștia sunt acasă, în cazul unei situații ei sunt chemați la stație prin intermediul unui pager special. El spune că sunt destul de rapizi ajungând la intervenție în decurs de 6-8 minute.

FOTO: arhivă personală

„Ne pregătim mereu prin diferite simulări, pentru a avea cunoștința și capacitățile de a interveni mereu în siguranță și de a efectua foarte bine orice intervenție. Nu ne oprim niciodată din a învăța noi tehnici  pentru lichidarea unui incendiu, descarcerare după un accident rutier sau de multe alte operațiuni,suntem mereu pregătiți și instruiți”.

FOTO: arhivă personală

„Nu-mi pare rău de nimic chiar dacă o fac pe gratis și nu percep nimic din acestă activitate, doar eu am ales acest drum, nimeni nu m-a impus, dar fiecare pompier voluntar o face din marea plăcere de-a ajuta comunitatea în care trăiește. Mulți mă întreabă de ce fac acest lucru, iar eu le răspund că îmi place să fac bine altuia”, spune moldoveanul.

Cea mai periculoasă operațiune a fost prima intervenție la care a participat. Au mers să lichideze un incendiu într-o casă cu 3 etaje, aflându-se în interiorul locuinței a reușit să iasă afară înainte ca etajul 2 și 3 să se prăbușească.

FOTO: arhivă personală

Chiar dacă este plecat de 16 ani din țară și este cetățean italian, Andrian spune că „acasă” e Moldova și revine în țară de 2-3 ori pe an. În tot acest timp de când e plecat, moldoveanul spune că s-a schimbat câte ceva în țară, dar dacă ar fi fost schimbări spre bine nu erau atât de mulți moldoveni plecați în străinătate.

FOTO: arhivă personală

Deși are un serviciu bine plătit acolo, Andrian spune că s-a gândit să revină în țară, dar nu știe cu ce să înceapă aici. Întrebat dacă ar fi tentat să lucreze pompier în Moldova, moldoveanul spune că „DA” și că s-a gândit la acest lucru. El spune că deseori urmărește pe internet filmulețe video cu intervențiile pompierilor noștri. Tânărul spune că nu vede nicio diferență între pompierii moldoveni și cei italieni, singura problemă a pompierilor de la noi ar fi dotarea tehnică.

Acesta mai spune că a remarcat că pompierii de la noi nu prea sunt stimați de către cetățeni, în timp ce în Italia și nu numai, sunt foarte respectați pentru munca pe care o fac.