FOTO. Nata Moraru – fotografa din Moldova care îi cucerește pe englezi

Tânără, energică, curioasă și originală – Nata Moraru – fotografa din Moldova îi cucerește pe englezi. Stabilită la Liverpool, aceasta își dedică tot timpul fotografiei. Despre experiențele sale și pasiunea față de fotografie, aflați în interviul de mai jos.

Paisprezece ani cu aparatul foto în mână și, bănuiesc, sute de cadre în spate, ai vernisat vreo expoziție personală?

Am avut fotografii expuse la diferite expoziții în Moldova, România, Franța, Italia. Însă o expoiție personală nu am avut.

Nu te gândești la vreo una? Poate chiar acasă?

Poate într-o zi J. Dacă ar fi în Moldova cred că ar fi bine să fac o serie de fotografii cu oameni de pe străzile Chișinăului. Nu țin neapărat să am o expoziție personală. Eu nici măcar pe rețelele de socializare nu mi-am expus multe fotografii. Plăcerea de a fotografia e atât de mare încât partajarea fotografiilor nu mai e atât de importantă. Dacă cineva m-ar ajuta să organizez o expoziție, nu aș refuza.

Ai început să fotografiezi natura, apoi ai descoperit portretul și te-ai îndrăgostit. De ce?

Oamenii spun povești. Chiar și atunci când tac. Ochii oamenilor, ridurile, privirea, zâmbetul etc povestesc. Iar eu chiar cred că toți oamenii sunt frumoși și îmi place să le imortalizez chipurile (mai ales atunci când nu știu că sunt fotografiați. Atunci sunt cei mai sinceri. Cei mai ei.

Ești stabilită la Liverpool, de ceva timp. Continui să colaborezi cu acea revistă de muzică sau te-ai implicat și în alte proiecte?

Sunt în Liverpool de aproape 5 ani, perioada în care m-am implicat în multe proiecte, cu unele înca mai colaborez, cum ar fi revista de muzică despre care zici. Majoritatea proiectelor sunt oarecum legate de muzică/arte. Este vorba despre sesiuni foto (pentru retele sociale/website și pentru presă) ale trupelor din Liverpool. Săptamânal lucrez în câteva cluburi unde încerc să prind atmosfera de acolo.  Încerc să mă fac nevăzută de mulțime ca să pot captura oamenii în starea lor 100% naturală.

Din ce motiv ai plecat?

Nu a fost planificat. Am venit în vizită și așa s-a întâmplat că m-am îndrăgostit de Liverpool și am ramas aici.

Planurile tale de viitor se intersectează cu Republica Moldova?

De obicei când revin în Moldova revin nu pe foarte mult timp și doar să îmi revăd familia. Acele puține zile/săptămâni petrecute la Chișinău sunt dedicate părinților, bunicii. Chiar săptămâna asta zbor la Chișinău și probabil o să-mi las aparatele foto la Liverpool.

Care a fost cea mai tare experiență de până acum?

Colaborarea cu anumiți artiști pe care îi admir foarte mult cum ar fi sesiunea foto a baieților de la RIIB. Baieții chiar au folosit o fotografia de a mea pentru coperta noului lor album. Am fotografiat artiști cum ar fi The Kooks, The Kills, Placebo, Tame Impala, Bonobo, Akua Naru, Daughter și mulți alții.

Oricine poate deveni fotograf sau totuși trebuie să fii special?

Special haha, cred că da. Trebuie să fii insistent (ca să reușești în această industrie). Dar defapt, trebuie să îți placă fotografia la nebunie. Atâta tot. Daca fotografia este pasiunea ta, atunci nimeni și nimic nu îți poate spune ca nu poți fi/deveni fotograf. Mie mi-a luat ceva timp ca fotografia mea, stilul meu să fie înțeles și dorit. Acum sunt nevoită uneori să refuz unele comenzi foto pentru că deja altcineva mă „rezervase”.

Având o experiență bogată în arta fotografiei, cum ai descrie nivelul acestui domeniu în Moldova?

În Moldova sunt fotografi absolut minunați, cu un stil atât de frumos și deosebit. Cum ar fi, de exemplu, Natalia Garbu.

Interviu realizat de Iulia Padureanu