FOTO. O femeie din Șoldănești, care cântăreşte peste 300 kg, adusă cu SMURD-ul la spital

FOTO: scr.md

Caz medical neobişnuit la IMSP Spitalul Clinic Republican, unde a fost internată o pacientă, care cântăreşte peste 300 de kg, fiind bolnavă de diabet zaharat. Pacienta se deplasează dificil din cauza greutăţii şi a fost transportată din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti cu ajutorul maşinii SMURD. Femeia de 49 de ani spune că a moştenit această boală de la tatăl său, dar mai recunoaşte că a ajuns în aşa stare deoarece nu a respectat regimul alimentar prescris de medici.

„De anul trecut bat alarma, a dat Dumnezeu şi abia acum mă internez. Mulţumim echipei Ministerului Sănătăţii că m-a ajutat. Aşa a fost şi tatăl meu, mătuşele. Cred că este şi din cauza stresului” a povestit pacienta.

Potrivit reprezentanților Spitalului Republican, pacienta a fost investigată de către medicul endocrinolog, conf. univer. Gheorghe Caradja. În urma discuţiilor cu femeia, doctorul a declarat că Svetlana s-a adresat doar o dată la specialşti şi nu a respectat cu stricteţe regimul alimentar.

„Am dorinţă, dar nu am tărie de caracter. Mă alimentam cum se alimentează toată lumea de la ţară, şi cu o friptură de purcel, şi brânză şi smântână. Acum mănânc hrişcă, ovăz, legume. Îmi amorţeşte burta, dorm pe şezute. În casă mă ajută lucrătorul social şi soţul. Până acum toţi anii doar am existat. Vreau şi eu să trăiesc” relatează femeia.

Pacienta a fost internată în secţia Reanimare Terapeutică, iar când starea ei se va ameliora, ea va fi transferată în Secţia Endocrinologie.

„Majoritatea cazurilor de obezitate sunt legate de alimentaţia incorectă. În acest caz nu este recomandat tratament chirurgical. Ea trebuie să fie pacient disciplinat şi să respecte ceea ce îi prescriu doctorii. Dacă va urma sfaturile noastre, e posibil să slăbească săptămânal aproximativ 3 kg”, a declarat medicul endocrinolog, conf. univer., Gheorghe Caradja.

Medicii recomandă tuturor pacienţilor să respecte sfaturile şi tratamentul prescris de aceştia, pentru a nu agrava starea lor de sănătate.

FOTO: scr.md