FOTO. Provocări, perspective și traseul spre libertatea presei din Moldova

FOTO: Imagine simbol

Deși există organizații ale societății civile care încurajează îmbunătățirea legislației și a politicilor în mass-media, libertatea presei în Republica Moldova încă mai este limitată, iar presiunile demnitarilor guvernamentali sau ale proprietarilor de instituții media, sunt exercitate asupra jurnaliștilor. Instituțiile locale cu greu concurează cu companiile bine-finanțate. Toate aceste subiecte au fost abordate în cadrul Forumului Media Policy, la care au participat președintele parlamentului, Andrian Candu, ambasadorul SUA, James Pettit, ambasadoarea Germaniei, Julia Monar și mulți alți reprezentanți ai mass-media din Republica Moldova și Europa.

„Există fundamentalele valori pe care trebuie să se mențină și să se dezvolte presa, iar accesul la informație trebuie asigurat de autorități. Sper că discuțiile de astăzi vor ajuta inclusiv politicul să vină cu cele mai bune soluții pentru a dezvolta viața mass-media”, a menționat Andrian Candu.

„Pentru o implementare cu suscces a schimbărilor, sunt necesare instituții media puternice și independente, libere de politică”, a meniționat în discursul său, ambasadoarea Germaniei, Julia Monar.

În prima discuție-panel a fost prezentat stadiul actual al libertății presei în UE și regiunea Parteneriatului Estic: o perspectivă comparativă.
Scaunele oficialilor au rămas libere.

„Educația mediatică trebuie introdusă în școli, precum e geografia. În centrul atenției trebuie puși copiii, trebuie să-i învățăm cum să perceapă informația”, a spus Ioana Avădani, directoarea executivă a Centurlui pentru Jurnalism Independent, România.
„Mass-media rămâne deseori tăcută pentru că nu poate demonstra că cei de la conducere nu au dreptate”, a menționat Ana Petruseva, directoarea Rețelei de Investigații Jurnalistice din Balcani.
Unii își notau idei…
…alții interveneau prin comentarii, majoritatea fiind, însă, jurnaliști străini.