GERMANIA: O tânără din Chișinău își face studiile în Saarland, iar curând va deveni profesoară

FOTO: arhivă personală

Olga Cobzari are numai 23 de ani și este studentă la Universitatea din Saarland, Germania, la Facultatea Pedagogică de Istorie și Limbă Franceză. În prezent este în al treilea semestru de studii, iar peste 4 ani va deveni profesoară și va putea preda elevilor din clasele V-X.

Nu i-a fost deloc ușor să ajungă studentă în Germania, dar ambițioasă cum e, și-a pus acest scop încă din clasa a patra, pe când studia la Liceul Waldorf, din Chișinău. De atunci a început să frecventeze cursuri opționale de germană și franceză.

„Am o pasiune aparte pentru limbile străine. În clasa a XI-a am plecat în cadrul unui schimb de studii, în Luxemburg, iar dorința de a ajunge în Germania devenea tot mai evidentă”, ne-a mărturisit Olga.

FOTO: arhivă personală

Pentru a fi admisă la facultate, trebuiau confirmate foarte multe certificate de cunoaștere a limbilor germană și franceză la ambasadele celor două țări în Republica Moldova, dar și să obțină cetățenia română.

„Faptul că locuiesc la mătușa mea, mă avatajează mult. Ajunsă în Germania, timp de un an am frecventat cursuri speciale de pregătire pentru testul DSH – fără el nu puteam fi admisă nici la o facultate”, ne-a explicat tânăra.

Toate universitățile din Germania oferă posibilitatea de a te pregăti pentru DSH, iar pentru a fi admis trebuie trecute ambele nivele. Deși recunoaște că îi place, Olga spune că e dificil să înveți, mai ales istoria în limba germană, dar se obișnuiește cu timpul.

Biblioteca universității

„Nemții nu sunt foarte receptivi, trebuie să muncești. E greu să înțelegi cum gândesc ei, e o altă lume. Dar fiecare universitate are un Consiliu al studenților care îți răspunde la orice întrebare”, ne-a spus studenta.

Olga Cobzari consideră calitatea învățământului la un nivel foarte înalt. În Germania totul se studiază aprofundat, în detalii. Orarul și-l creează singură. Fiecare student are un cont personal pe site-ul universității și acolo fiecare își alege ce ore vrea să frecventeze. Pe parcursul semestrelor trebuie să acumulezi un punctaj anumit, calculat din notele primite: 1 este cea mai mare notă, iar 6 – cea mai mică. Fiecare examen poate fi susținut până la 3 ori.

FOTO: twitter.com

„Fiecare student are un permis care-i asigură anonimatul atunci când vrea să afle situația la universitate. Cu acest permis poate să călătorească gratuit cu transportul în regiunea Saarland, să meargă la teatru și totodată să-l folosească drept card pentru a achita diverse produse”, a menționat Olga.

După absolvire, moldoveanca va face practica timp de 18 luni, fiind „supravegheată”, iar ulterior va susține cel de-al doilea examen de stat, după care va începe lucrul. Tânăra nu inteționează să se reîntoarcă în Republica Moldova. Salariul unui profesor în Germania începe de la 2 000 de euro, totul depinde de specialitatea sa.