Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir își sărbătorește ziua de naștere

FOTO: sputnik.md

Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împlineşte, astăzi, 65 de ani.

Mitropolitul Vladimir s-a născut pe 18 august 1952, în satul Colincăuţi, raionul Hotin, Ucraina. Numele primit la naștere este Nicolae Cantarean.

După efectuarea serviciului militar, în Flota Mării Negre, în 1973, devine ipodiacon la catedrala Adormirii Maicii Domnului din Smolensk, Rusia. Ulterior, după absolvirea Seminarului Teologic din Moscova, se transferă în Eparhia de Cernăuţi şi este numit cleric al Catedralei Sfântul Nicolae.

A fost tuns în monahism la data de 29 noiembrie 1987, cu numele de Vladimir, în cinstea Sfântului Mare Cneaz Vladimir (sărbătorit la data de 15/28 iulie), de către noul Episcop de Cernăuți și Bucovina, Antonie Moskalenko. În anul 1988, de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului a fost decorat cu crucea de aur, ridicat în treapta de egumen și decorat cu paliță.

Cu prilejul Sfintelor Paști din 1988, a fost decorat cu crucea cu pietre scumpe și ridicat în treapta de arhimandrit. Cu ocazia Mileniului de Creștinare a Rusiei, a fost decorat, în același an, cu dreptul de a purta a doua cruce. În anul 1989, PC Vladimir a absolvit cursurile Academiei Teologice de Moscova.

Din 1992 este „Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove”. Deţine şi gradul de colonel în rezervă, conferit de fostul ministru al apărării, Valeriu Pasat. Mitropolitul Vladimir s-a născut în satul Colincăuţi, raionul Hotin, Ucraina.