ÎNGRIJORĂTOR: Peste 800 de moldoveni s-au otrăvit cu substanţe chimice, iar 8 au decedat, în doar patru luni

FOTO: evz.ro

Număul cazurilor de intoxicații acute cu substanțe chimice, prin consumul abuziv de băuturi alcoolice, păstrarea și utilizarea incorectă a medicamentelor și pesticidelor, accesul liber la produsele chimice de uz casnic, este în creștere. Sunt datele prezentate de reprezentanții Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit CNSP, doar în primele patru luni ale anului, au fost înregistrate 834 cazuri de intoxicații accidentale cu substanțe chimice, 8 persoane decedând.

Conform datelor prezentate de CNSP, printre substanțele provocatoare a intoxicațiilor acute trebuie menționate medicamentele, precum Naftizina, Clonazepam, Ravel etc., ocupă primul loc – în total 311 cazuri și un deces în mun. Chișinău, 13 cazuri – raionul Călărași, 15 – raionul Florești și 12 – r-l Cimișlia etc.; pe locul doi se situează intoxicațiile prin consumul abuziv de alcool – 225 afectați, inclusiv 96 cazuri cu 3 decese printre bărbații cu vârsta de 18-60 ani în mun. Chișinău; 14 cazuri cu 4 decese în r-l Fălești etc.; pe locul trei se află cele provocate de eliminările în locuinţe de gaze de cahlă (CO) – 187 afectați, iar locul patru, cu 40 cazuri, revin pesticidelor utilizate în scopuri suicidale.

Printre copiii cu vârsta până la 18 ani, în perioada de referință au fost înregistrate 265 cazuri de intoxicații acute neprofesionale exogene de etiologie chimică, inclusiv în luna aprilie 61 cazuri.

În scopul combaterii și prevenirii intoxicațiilor acute cu diverse substanțe chimice, specialiștii atrag atenția asupra următoarelor acțiuni și recomandă:

  • Respectarea cu strictețe a regulilor de igiena personală și utilizarea echipamentului de protecţie individuală (îmbrăcăminte impermeabilă, încălţăminte şi mănuşi, ochelari de protecţie, mască ori respirator) în cazurile aplicării pesticidelor în condiţii habituale;
  • Verificarea minuțioasă a sistemelor de încălzire a locuinţelor (sobe, centrale pe biomasă, pe gaz etc.) înainte de punerea lor în funcţiune și curăţarea periodică de funingine, rugină sau eroziuni;
  • Ventilarea şi aerisirea permanentă a încăperilor;
  • Respectarea regulilor de păstrare a medicamentelor (păstrarea în locuri inaccesibile pentru copii, în truse medicale speciale, împachetate şi etichetate);
  • Supravegherea copiilor de către maturi în timpul utilizării produselor ce conțin substanțe chimice;
  • Studierea prospectului produsului chimic și respectarea precauțiilor și avertismentelor indicate pentru folosirea corectă a acestuia, inclusiv și a instrucțiunilor de prim ajutor în caz de intoxicație cu substanța respectivă;
  • Evitarea conflictelor și situațiilor stresante în familie, la locul de studii și muncă, cu asigurarea unui mod amiabil și constructiv de comunicare cu persoanele din preajmă, mai ales cu copiii, tinerii și cele care se află în situații dificile.