„Regele umorului”, Gheorghe Urschi, împlinește 70 de ani. La mulți ani, maestre

FOTO: jurnalul.md

Mare sărbătoare în familia maestrului Gheorghe Urschi. Cunoscutul umorist şi regizor îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Maestrul împlineşte frumoasa vârstă de 70 de ani.

Gheorghe Urschi s-a născut în satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, absolvind Şcola de Teatru „Boris Şciukin” din Moscova, după care a debutat ca actor la Chişinău, la Teatrul „Luceafărul”.

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni și concerte. A devenit vestit și datorită emisiunii televizate Teatrul de miniaturi, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei în anii ’80 cu Maria Urschi și duetul Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Gheorghe Urschi a scris câteva volume de nuvele: „Dealul fetelor” (1977); „Insula adolescenței” (1980); „Băiatul cu ghitara” (1981); „Cazuri și necazuri” (1986); „Eu sar de pe fix” (1995), „Scrieri alese în 3 volume (2008) – Primul volum conține nuvele și povestiri, al doilea piese de teatru și al treilea scheciuri, monologuri și scenete de miniaturi.

De asemenea, prin anii ’70-’80 el a tradus multă literatură din limba rusă: Maksim Gorki, Vampilov, Astafiev etc. A scris versuri pentru mai multe cântece și a compus câteva piese de muzică ușoară și romanțe.

Totodată, a scris scenariile și a regizat trei filme: Cine arvonește, acela plătește (1989), Văleu, văleu, nu turna! (1991) și Fenta (2004).

În iunie 2011 a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel.

La 20 iulie 2012, Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic.

Pe 18 ianuarie 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Gheorghe Urschi este căsătorit și are două fiice, Laura și Liliana.