Ludmila Scalinâi, femeia care a făcut și face istorie

FOTO: captare video youtube

UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor) lansează 10 istorii despre femei care au făcut și fac istorie, în cadrul campaniei „Tu știi că poți”. Prima istorie este a Ludmilei Scalinâi – una dintre primele deputate în primul Parlament al Republicii Moldova, care a semnat Declarația de Independență și participantă a Mişcării Femeilor din Moldova.

De profesie este pedagog. A activat în calitate de educatoare la grădinița de copii și profesoară la școala pedagogică din Soroca. 30 de ani a fost consilieră a municipiului Chișinău și a avut un mandat de deputată în primul Parlament al Republicii Moldova.

FOTO: captare video youtube

Am ajuns în primul Parlament după ce un grup de oameni au invitat-o să candideze la circumscripția din satul Putinești, raionul Florești.

„Deși am întâlnit probleme și greutăți, am reușit să câștig cu majoritatea voturilor, de aceea mereu am rămas o deputată a oamenilor care au crezut în mine. Am fost printre primele femei care au avut onoarea să semneze Declarația de Independență a Republicii Moldova, prin asta pot să afirm că am făcut istorie. Sunt cavaler al Ordinului Republicii, pentru că am reușit să organizez, cu cei mai mari actori ai guvernării,  Zilele culturii Moldovei în 65 de țări”, spune Ludmila Scalinâi.

Toată viața s-a ocupat cu acte de caritate, prin care a ajutat sute de oameni săraci și până în prezent continuă să facă acest lucru. A reușit să educe și să crească doi copii, un fecior și o fiică împreună cu soțul ei.

„Pe parcursul activității mele profesionale pot să zic că am fost o norocoasă, am cunoscut în viața mea personalități notorii din toată lumea.  Am avut marea onoare să fac cunoștință cu Iurii Gagarin, împreună cu alte persoane l-am primit aici, la Chișinău. Am lucrat cu Valentina Tereșcova vreo 20 de ani”, își amintește Ludmila.

FOTO: captare video youtube

În ceea ce privește egalitatea de gen și abilitarea femeilor, Ludmila Scalinâi a organizat multe conferințe și seminare. A participat la Conferința privind probleme femeilor organizată de ONU în China, unde au fost delegații din peste 130 de țări. A fost președinta Asociației Femeilor din Republica Moldova, prin intermediul căreia a promovat femeile în funcții, a realizat relații importante cu organizații de femei din alte țări și multe ale activități dedicate femeilor.

FOTO: captare video youtube

„Implicarea femeilor în politică e problema planetei, nu numai a țării noastre, dar eu cred că se schimbă situația. Eu sper că și la noi, la viitoarele alegeri, populația va susține mai multe femei și rog populația – votați femeile! Eu nu vreau să discriminez bărbații, dar printre ei neapărat trebuie să se regăsească și doamne”, explică Ludmila.

În R. Moldova, reprezentarea femeilor în politică și în procesele de luare a deciziilor este, la moment, sub angajamentele internaționale. Femeile dețin doar 22% din mandate în Parlament, 21% din cabinetul de miniștri, 21% din posturile de primari, 30% din consilieri locali și 19% din cei raionali.