MAREA BRITANIE: Tot mai puțini străini merg să muncească în fermele britanice

FOTO: agropraca.pl

Efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, se fac simțite, mai ales în mediul agricol. Fermele din Marea Britanie nu mai sunt asaltate de muncitori sezonieri, așa cum se întâmpla în alți ani. Potrivit Asociației Furnizorilor de Forță de Muncă (ALP), mai mult de jumătate dintre firmele de recrutare nu au găsit mână de lucru în primele luni ale acestui an, informează stiripesurse.ro.

Uniunea Națională a Fermierilor a raportat anul trecut o scădere cu 17% a numărului de muncitori sezonieri din UE, lucru care a făcut ca recolte valoroase să putrezească pe câmp.

În fermele britanice, 99% dintre muncitorii sezonieri vin din Europa de Est, iar două treimi  – din România și Bulgaria. O firmă de lucrători din Kent caută muncitori din România pentru 80 de ferme.

În lunile următoare e nevoie de 4000 de persoane care să culeagă căpșune, zmeură, mere și pere, o cifră cu totul și cu totul imposibil de atins.

„Înainte aveam cozi în afara biroului nostru din Bucureşti. Zilnic veneau 30 până la 40 de persoane. Acum, într-o zi bună, doar câţiva. Obişnuiam să luăm crema cremei. Acum, ne mulţumim cu ce găsim. O cauză majoră a fost devalorizarea lirei sterline. O altă cauză este incertitudinea, oamenii nu știu ce documente le sunt necesare”,  spune unul din directori, Estera Amesz.

Ea spune că firma a fost nevoită să-şi extindă aria de căutare la cei care „au două mâini şi două picioare”, cu alte cuvinte, nu mai contează priceperea şi îndemânare. Nici limba engleză nu mai este un criteriu de selecţie.