Medicii atenționează pacienţii cronici să fie precauţi odată cu răcirea vremii

FOTO: moldpres.md

Sinopticienii au anunţat că vremea se va răci în următoarele zile, iar medicii au avertizat persoanele cu boli cronice că pot avea de suferit de pe urma schimbărilor climatice, transmite MOLDPRES.

La scăderea temperaturilor care se aşteaptă, în mod special trebuie să fie prudente persoanele cu maladii ale articulaţiilor, sistemului cardiovascular şi căilor respiratorii. Este important ca la ieşire din casă să nu fie uitate mănuşile. De asemenea, trebuie urmat cu stricteţe tratamentul prescris de medic.

Persoanele care suferă de probleme cardiovasculare trebuie să fie şi mai precaute odată cu răcirea considerabilă a timpului.

„Atunci când temperaturile exterioare scad, organismul se adaptează pentru a menţine sângele cald, îngustând arterele. Acest lucru se petrece mai ales la periferie, motiv pentru care persoanele cu circulaţie deficitară suferă din cauza răcirii picioarelor şi mâinilor. Pentru cei care suferă de boli cardiace, precum cardiopatia ischemică, acest efort suplimentar înseamnă mai multe crize dureroase de angină pectorală, mergând uneori până la infarct miocardic”, a afirmat Sofronie Cicală, medic de familie la un Centru de Sănătate din ţară.

Frigul atacă şi sistemul respirator. Tot în perioada rece cresc frecvenţa şi severitatea crizelor de astm bronşic. Când e frig, bronhiolele se îngustează, pentru ca aerul rece să intre mai bine în contact cu sângele cald din pereţii acestora. Mai ales dacă persoana respectivă face şi efort fizic, riscă să sufere o criză de astm, pentru că plămânii vor primi mai puţin aer în timpul respiraţiei precipitate. Pentru aceşti pacienţi ar fi indicat în primul rând să evite expunerea la frig.

Pe lângă remediile medicamentoase, când afară e ger sesizabil, pentru a stimula imunitatea medicii recomandă consumul de alimente bogate în antioxidanţi. Gogoşarii şi varza, puse la murat toamna, acum vor fi la mare căutare pentru că sunt surse importante de vitamina C. Chiar dacă răcirea vremii sporeşte tentaţia pentru alimente bogate în grăsimi, sursă de căldură, sunt de preferat mai degrabă cele sănătoase, precum uleiul de măsline, nucile şi peştele.