Moldova va semna un nou Acord cu Rusia în domeniul transportului internațional

Guvernul a aprobat semnarea unui nou Acord cu Federația Rusă în domeniul transportului internațional, pentru evitarea restricționării accesului operatorilor de transport moldoveni pe teritoriul Rusiei. Transportul rutier internațional de pasageri și mărfuri bilateral se va face în bază de autorizații, informează Moldpres.

Documentul a fost propus de partea rusă, în condițiile în care legislația Federației Ruse obligă semnarea unui Acord tip în domeniul transportului rutier internațional cu toate statele membre ale UE, precum și cu statele care au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În prezent relațiile bilaterale în domeniul transportului rutier de mărfuri în regim bilateral și tranzit sînt reglementate de o lege, adoptată în 1993, ce prevede regim liberalizat. În septembrie 2016 Moscova a denunțat acest acord.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a propus un nou proiect de acord ce prevedea menținerea regimului liberalizat, însă acesta a fost respins de Federația Rusă, care a insistat asupra sistemului de autorizații.

Anterior s-a anunțat că în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, care a avut loc la  29 noiembrie, la Moscova, partea rusă s-a angajat să ofere 75 000 de autorizații pentru transportatorii moldovenii în Federaţia Rusă şi 750 de autorizații pentru a tranzita teritoriul acesteia spre ţări terţe, lucru care va facilita comerţul între ambele state, dar şi exporturile noastre spre ţări cum ar fi Kazahstan, Kîrgîstan și altele. În anul 2016 Republica Moldova a beneficiat doar de cîteva mii de autorizații pentru transportarea mărfurilor spre Federația Rusă și doar 50 de autorizații de tranzit spre țări terțe.