O adevărată lecție de viață. A ajuns să fie îngrijită de cea care i-a fost elevă

POZĂ SIMBOL: revista-satul.ro

A crescut și educat trei copiii, dar a ajuns să fie îngrijită de cea căruia i-a pus pentru prima dată în mână stiloul și a învațat-o să scrie și să citească. Este povestea de viață a Mariei Bortă din Glodeni.

Ajunsă la bătrânețe, fără ajutor și sprijin, femeia a fost adusă în Chișinău și este adăpostită acum de către o fostă elevă, scrie moldnova.eu.

Văduvă și cu trei copii plecați peste hotare

A avut o viață frumoasă alături de soșul ei, Nicolae Bortă. Își amintește cu nostalgie în suflet de anii petrecuți împreună, de zilele când a adus pe lume trei copii, cum i-a crescut și educat pe toți.

„Am avut o viață foarte frumoasă. Ne-am iubit și respectat până când a închis ochii. La noi în familie niciodată nu s-a ridicat tonalitatea vocii. Sigur, au existat neînțelegeri așa cum sunt în fiecare familie, dar am știut să disuctăm și să ajungem la un consens. Acum deja e altă viață în familii”, a spus cu nostalgie Maria.

De profesie a fost învățătoare la clasele primare. A pus stiloul pentru prima dată în mână la sute de copii și tot pe atâția i-a învățat să citească și le-a dat un sfat în viață. Soarte ei însă i-a dat o altă lecție, una de viață.

Așa a vrut soarta ca cei trei copii ai ei, un băiat și două fete, să i-a calea străinătății. Au ajuns tocmai în Australia.

„Când au plecat, numai o fată era căsătorită, iar ceilalți doi și-au întemeiat familii acolo. Nu s-au gândit vreodată că vor ajunge atât de departe și că se vor stabili și cu traiul acolo, dar … soarta îți rezervă tot felul de surprize”, oftează femeia.

Nu și-a văzut de 4 ani copiii

În toamnă se vor împlini 4 ani de când Maria Bortă nu și-a văzut copiii și nici nepoții care au apărut între timp. Îi vede și se joacă cu ei doar prin Skype, singurul mijloc de comunicare nu doar pentru mătușa Maria, dar pentru mulți alți moldoveni plecați peste hotare și părinții lor rămași acasă să înfrunte de unii singuri povara bătrâneții.

„M-am obișnuit deja, dar este foarte greu. Mă bucur că ei toți sunt bine și le merge acolo unde sunt. Și-au găsit niște locuri de muncă bine plătite, este liniște, o țară frumoasă. Sigur, uneori așa îți vine un dor de cei dragi, dar ești neputincios. Mai plângi, te vaicări și mergi înainte să trăiești zilele care le mai ai”, suspină femeia.

Își așteaptă copiii la cea de-a 80-a aniversare

Nici rude nu prea i-a rămas care să aibă grijă de ea, la cei aproape 80 de ani.

„Copiii mi-au promis că atunci când voi împlini 80 de ani, vor veni cu toții la ziua mea de naștere. Știți cum aștept această dată? Cred că va fi poate una din cele mai fericite zile din viața mea. Doar o mamă poate să știe ce este dorul de copil, dorul de copii pe care nu i-a cuprins de 4 ani”, a povestit Maria.

Cum a ajuns să fie îngrijită de cea pe care a învățat-o să scrie și să citească citiți pe moldnova.eu.

DISTRIBUIȚI
Alina Marian
Content Editor

Comentarii