O moldoveancă din Grecia, premiată de UNESCO pentru promovarea culturii Republicii Moldova

FOTO: arhivă personală

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) din Pireu și Insulele din Grecia, a onorat personalitățile anului 2017. Printre persoanele cărora li s-a conferit titluri onorifice a fost și presedintele Uniunii de prietenie Moldo-Elena „Al. Ipsilantis”, moldoveanca Svetlana Lisagor Vergis, căreia i s-a înmânat Titlul Onorific pentru contribuția sa în domeniul culturii.

Titlurile au fost înmânate de către președintele UNESCO din Pireu și Insule, Ioannis Maronitis.

„Primesc cu onoare acest titlu care vreau să-l împart cu echipa mea din cadrul Uniunii, care au investit încredere în persoana mea și se implică activ și neobosit în ultimii șapte ani, în
promovarea Republicii Moldova. Multumesc dlui Maronitis, Președintele Clubului
UNESCO din Pireu și Insule pentru colaborarea excepțională și pentru susținerea
instituției UNESCO în realizarea acțiunilor culturale ale comunității diasporale
originară din Republica Moldova. Consider că, cultura este acea sursă de comunicare
eficientă, frumoasă și credibilă prin care se pot cunoaște mai bine popoarele între ele.
Astfel, promovăm Moldova în Ellada și vă mulțumim din suflet pentru dragostea dstră
față de țara noastră, pentru cultura Moldovei și pentru poporul ei”, a menționat în discursul său Svetlana Lisagor Vergis.

Svetlana Lisagor Vergis este fondatoarea Uniunii de prietenie Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis”, fondată în 2010, conform legislației Elene.

Membrii Un.A.I. sunt originari din Republica Moldova stabiliti în Grecia dar și leni, în majoritatea lor, persoane cu studii superioare, profesori, artiști, medici, juriști, economiști, oameni de afaceri. Scopurile și obiectivele Uniunii sunt: de susținere (juridică, psihologică, umanitară) a migranților originari din R. Moldova stabiliți în Grecia. Promovarea valorilor și patrimoniului național-cultural. Promovarea turismului și produselor moldovenești.