(P) Recorduri în 2017 pentru Kaz Munay Gas International

Foto: KMGI

(P) Cel mai mare furnizor de produse petroliere către Republica Moldova, cu o arie de extindere de aproape jumătate din piața produselor petroliere din republică, Kaz Munay Gas International (KMGI) a atins un record în indicatorii săi în cei 40 de ani de activitate. În acest moment KMG International deține pe teritoriul Republicii Moldova aproximativ 48% din piața produselor petroliere, grație rețelei de tranzacționare Rompetrol.

Recorduri istorice în 2017

Anul 2017 reprezintă un punct culminant în evoluția Grupului KMG International (KMGI) pentru indicatorii operaționali și financiari record, dar și pentru consolidarea și transformarea activităților Grupului la nivelul unui leader regional. Grupul a înregistrat în 2017 rezultate și operațiuni record, – momentul cheie fiind finalizarea cu succes a programului de modernizare și creștere a capacității de procesare a principalei rafinării – Petromidia Năvodari, una dintre cele mai moderne și complexe din regiunea Mării Negre.

Acest fapt este demonstrat de cifrele rezultatului operațional (EBITDA) pentru 2017, care  s-au ridicat cu circa 20% peste nivelul consemnat în 2016 și triplu față de cel din 2012 (79 milioane USD).

În perioada 2012-2017, KMG International a reușit să reducă semnificativ datoriile totale – de la 925 milioane USD în 2012 la 416 milioane USD anul trecut și creșterea semnificativă a profitabilității, un record în 2017, din cei 40 de ani de activitate a companiei – 80 de milioane de dolari. Această cifră este de 6 ori mai mare decât rezultatele anului precedent.

Indicii de scădere, de peste trei ori a datoriilor nete (194 milioane USD în 2017) și cei de îmbunătățire semnificativă a fluxurilor de numerar disponibile la nivelul Grupului au fost posibile doar unui proces continuu de modernizare a companiei. În strategia procesului au fost incluse elemente importante cum ar fi; consolidarea și centralizarea liniilor de finanțare, implementarea unor măsuri de îmbunătățire a controlului bugetar, dezvoltarea de politici de management al riscului (hedging, impact curs valutar), dar și adoptarea unei strategii de finanțare prudentă.

Datorită creșterii volumului de materii prime procesate și a vânzărilor de produse petroliere în România și regiune, optimizarea și eficientizarea costurilor de prelucrare, logistice și distribuție, dar și de implementarea unor programe de transformare a activităților curente, Grupul și-a crescut semnificativ profitabilitatea. Astfel, cifra brută de afaceri obținută anul trecut s-a ridicat la peste 9,5 miliarde USD, în creștere cu circa 36% față de nivelul înregistrat în 2016.

Contribuția Grupului la bugetul României din 2007 și până în prezent se ridică la peste 14,8 miliarde USD, din care peste 60% în perioada 2012-2017. Anul trecut, KMGI a virat peste 1,3 miliarde USD către bugetele centrale si locale.

Retail și whosale

Grupul este în prezent cel mai mare furnizor de produse petroliere din Republica Moldova cu o cotă estimată de 48%, contribuind astfel la deschiderea 1000 de locuri de muncă. De 15 ani, de când a apărut pe piața produselor petroliere din RM, Grupul KMGI a contribuit semnificativ  la bugetul de stat.

Evoluția a fost susținută de continuarea programelor de extindere a rețelei de distribuție carburanți, finalizarea programului de rebranding al stațiilor Rompetrol.

KMGT este, de asemenea, singurul operator al volumelor de țiței produse de KazMunayGas pentru export. Astfel, KMGT efectuează livrări de țiței către rafinăria.

Rafinare și petrochimie

2017 a adus pentru KMGI creșteri și ale volumului de materii prime prelucrate cu 5% față de nivelul din 2016, până la 6,23 milioane tone. În perioada 2012-2017 grupul a procesat 32,3 milioane tone de materii prime în cele 3 unități de producție din România – rafinăriile Petromidia și Vega, divizia de petrochimie. De la 3,6 milioane de tone în 2007, la circa 3,9 milioane în 2012 și respectiv, 5,53 milioane anul trecut au crescut volumele de produse petroliere finite

Așadar, anul 2017 a fost momentul recordurilor istorice înregistrate de rafinăria Petromidia, atât în ceea ce privește volumul materiilor prime procesate, cât și a producțiilor de carburanți (benzine, motorine) sau alte produse petroliere (combustibil avioane), obținând cel mai scăzut cost de procesare din ultimii 10 ani.

Rafinăria Vega Ploiești, la fel a atins, anul trecut, performanțe istorice record în ceea ce privește materiile prime procesate, respectiv a producțiilor de bitum (96.400 tone) și solvenți ecologici (41.000 tone), poziționându-se în present ca cea mai veche unitate de prelucrare în funcțiune din România (1905) și unicul producător intern de bitum și hexan.

Divizia de petrochimie a Grupului – singura unitate de profil din România a prelucrat în perioada 2012-2017 peste un million de tone de materii prime (propilenă și etilenă). Anul trecut, producția acesteia a fost cu circa 7% peste nivelul atins în 2016, ajungând la aproximativ 193.000 de tone.

Cele trei unități de producție fac parte din compania Rompetrol Rafinare SA, care este deținută în principal de KMG International (54,63% – direct și indirect) și statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).