Pagubă statului de peste un milion de lei, săvârşită de societăţi comerciale

FOTO: politia.md

Au fost reținute trei persoane cu vârsta cuprinsă între 30-34 de ani în urma documentării factorilor de decizie a cinci SRL-uri, implicați într-o schemă de evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Prin înţelegere prealabilă şi de comun acord a cinci societăţi comerciale precum şi cu alte persoane juridice şi fizice neidentificate, în perioada lunilor septembrie 2017 – ianuarie 2018, au fost legalizate bunuri şi servicii, inclusiv inexistente sau provenite din activităţi ilegale, fără achitarea taxelor și impozitelor fiscale corespunzătoare.

Astfel,  s-a stabilit că directorul unui SRL a extras de pe conturile firmei peste 7 milioane de lei, prezentând la bancă un șir de acte de achiziție, conform cărora acesta ar fi procurat cereale de la unele persoane fizice. După analiza actelor respective, s-a constatat că unele persoane erau decedate la data perfectării actului de achiziție, nu se aflau în țară sau buletinele de identitate erau expirate.

Persoanelor implicate, sunt reţinute pentru 72 de ore, dacă va fi demonstrată vinovăţia în cadrul procesului de judecată, aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea până la 6 ani iar persoana juridică riscă să fie eliberat din funcție.