Peter Hurley, irlandezul stabilit în Maramureș, îndeamnă moldovenii să participe la proiectul său „Satele unite ale României”

Peter Hurley, originar din Irlanda, locuiește de 25 de ani în România. A emigrat în 1994, când avea 26 de ani, dar abia acum își poate explica ce l-a convins să rămână.

„Am făcut asta pentru că am simțit că aici, în această parte a Europei există ceva ce nu înțelegeam și mi-am dorit să aflu de ce este așa cum este. Acum aș spune că e vorba despre o spiritualitate profundă, cei care locuiesc, s-au născut sau au trăit aici sunt spiritual înzestriți, aveți un spirit puternic”, ne-a explicat Peter Hurley.

Îndrăgostit de viața în satele României, irlandezul pornește în 2012, pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânța, până la Muzeul Țăranului Român din București, fără bani și fără adăpost.

„Am făcut un pariu. Ce ar fi dacă aș face asta iarna, fără cort sau sac de dormit și fără bani, dacă aș putea întâlni oameni, din România rurală (asta era ideea) și dacă m-ar ajuta, sprijini pe parcursul drumului meu. Eu consider că România rurală este izvorul identității românești. Aveți această trăsătură artistică, cu o profundă sensibilitate cu niște concluzii despre viață cumva moștenite, ideea de apartenență și respect – idei care par uitate în cultura globalizată. Asta am găsit aici, nu știu dacă un român ar merge în Irlanda și ar simți, ar face la fel pentru Irlanda”, ne-a spus Peter.

În Republica Moldova a fost în 1995 când lucra împreună cu alți doi irlandezi la o fimă de marketing din București. Dar nu a reușit să ajungă în satele Moldovei, din păcate. Prezent la Adunarea Generală a Autorităților Locale din România și Republica Moldova, desfășurată pe 11 mai, a primit deja câteva invitații în localitățile Moldovei.

„Aș dori mult să vizitez Moldova, dar e o problemă logistică, pentru că locuiesc în Baia mare din Maramureș și ca să ajung până aici a durat 10 ore. Dar voi veni peste 2 săptămâni la festivalul Baloanelor cu aer cald”, ne-a zis irlandezul.

În cadrul Adunării, Peter Hurley și-a prezentat proiectul „Satele Unite ale României”, chemând moldovenii să participe și ei la promovarea culturii rurale.

„La proiect poate participa orice comunitate care dorește să organizeze o petrecere la ei acasă, noi îi zicem un micro eveniment. Ulterior aceste evenimente le includem într-un calendar virtual pentru turiști. Ideea este ca această cultură străveche, europeană până la urmă, pornește din satul românesc. Dacă satul moare, pier forțele economice, demografice și așa mai departe, așa cum s-a făcut la noi. În Irlanda „satele” nu mai există, așa cum le aveți voi. Noi avem sate dar fără săteni. Sunteți ultimii săteni ai Europei”, ne-a spus Peter.

Peter încearcă prin acest proiect, „într-o foarte mică măsură”, cum spune el, să contribuie la reînvierea culturii rurale. Mulți săteni îi spuneau că nu au nimic specific pentru o petrecere. El, însă, susține că tematica poate fi oricare.

FOTO: drumullung.ro

„Faceți fân? Atunci faceți o petrecere de făcut fân. Aveți oi? Faceți o petrecere de făcut caș la o stână de oi. Asta e deosebit și cutremurător pentru un vestic, care nici măcar nu visează că oamenii mai fac așa ceva”, ne-a mărturisit irlandezul.

Proiectul e o chemare nu neapărat către instituții, oricine se poate implica: un profesor, un preot, un primar, un sătean, o persoană plecată de acasă care vrea să facă o petrecere când se întoarce la vară. Mai multe detalii puteți citi și pe site-ul sateleunitealeromaniei.ro. Tot aici găsiți secțiunea de înregistrare, iar după înregistrare puteți poziționa festivalul pe hartă online. Potrivit irlandeului, proiect le oferă comunităților locale vizibilitate, dar și totodată bucuria de a face parte dintr-un grup de oameni cu același interes: promovarea culturii rurale din spațiul românesc.