„Posten Nr. 6”, conflictul transnistrean văzut prin prisma unei regizoare din Germania

La cinematograful Odeon, din Chișinău, va fi prezentat filmul documentar „Posten Nr.6” de Steffi Wurster (Germania). Documentarul abordează scenariul politic al conflictului transnistrean, în contrast cu buna coexistență a oamenilor.

În postul de menținere a păcii nr. 6, pacificatorii moldoveni, transnistreni și ruși se află sub un singur acoperiș. Autoarea filmului intervievează locuitorii și înregistrează versiunile politicienilor ambelor părți. Ea observă idila de la post, „podul” care leagă cele două maluri și lipsa de perspective în sate.

Filmul reflectă eforturile actuale de pace – potențialul, precum și limitele de rezolvare a conflictului, care ar trebui să aducă în primul rând beneficii oamenilor de pe ambele maluri ale râului. Prin îmbinarea narațiunilor mari și mici, filmul e în căutarea șablonului care menține conflictul în viață și determină gândirea noastră.

Documentarul va fi difuzat în limba germană cu subtitrări în limba rusă și va începe la ora 18:30, intrarea fiind liberă.

După prezentarea filmului va urma un panel de discuții cu participarea autoarei filmului, Steffi Wurster, dar și cu invitați de pe ambele maluri ale Nistrului. Panelul de discuții va fi moderat de către Andrei Popov, fost viceministru al afacerilor externe al Republicii Moldova.

Filmul „Posten Nr. 6” urmează să fie prezentat pe 16 noiembrie, la Tiraspol.