Primul incubator de afaceri din țară dedicat industriilor creative va fi deschis la Chișinău

Primul centru național dedicat industriilor creative, „Creative Hub”, urmează să-și deschidă porțile la sfârșitul anului viitor. Pentru construirea acestuia a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Asociația Companiilor Creative din Moldova (COR).

„Creative Hub” își propune să devină un motor al inovației, care contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului creativ și stimulează schimbul de know-how și de idei. Centrul național dedicat industriilor creative va avea o suprafață de 400 metri pătrați și va funcționa ca o platformă de învățare alternativă, având capacitatea de a pregăti minim 1000 de persoane pe an, oferind totodată asistență pentru companiile din domeniu. Mai mult, centrul va pune la dispoziție:

  • spaţiu de coworking pentru tinerii creativi, cinci birouri, spațiu pentru evenimente (workshopuri, conferințe și masterclass-uri etc.), sală de ședințe, bibliotecă;
  • servicii creative de grafică, de produse audio și video, de design interior, de arhitectură, de animație, de creare a jocurilor online etc.;
  • educație alternativă, care presupune participarea la diferite programe de accelerație, la cursuri specializate, la programe de mentorat etc.

Pentru construirea „Creative Hub”, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va investi 350.000 de dolari, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va oferi aproximativ 100.000 de dolari (echivalentul a două milioane de lei), iar Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va oferi terenul pentru construcția clădirii și o aripă a etajului întâi din blocul Facultății de Arte Plastice. Se estimează că investițiile totale în Hub-ul Creativ se vor ridica la 12 milioane de lei.

Studenții vor beneficia de activitatea centrului începând cu primăvara anului 2018, prin aripa renovată a Facultății de Arte Plastice, lucrările de construcție a clădirii Hub-ului urmând să se încheie la finele anului 2018.