PRIVEȘTE-ȚI PALMELE: Astăzi e Ziua Internațională a spălatului pe mâini

Ziua Internațională a spălatului pe mâini este dedicată sensibilizării și conștientizării importanței spălării pe mâini cu săpun, constituind una din cele mai eficiente și mai accesibile modalități pentru prevenirea multor boli. Marcarea acestui eveniment oferă oportunitatea de a promova și conştientiza necesitatea și eficiența spălării mâinilor cu săpun și constituie o bună ocazie pentru acțiuni de promovare la nivel național, local și global.

Se estimează că până la 70% dintre cazurile de diaree pot fi asociate cu igiena alimentară precară; bolile asociate cu alimentația umană constituie una din cauzele majore ale decesului în medii cu venituri scăzute, în special, în rândul copiilor sub 5 ani; contaminarea alimentelor poate duce la o gamă largă de boli și focare. Relevant că activitățile de promovare a igienei denotă o îmbunătățire semnificativă  a comportamentelor de igienă alimentară, inclusiv o contaminare redusă a alimentelor.

Rețineți! Mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli. Pentru spălarea corectă, eficientă și adecvată a mâinilor trebuie să fie practicată în mod consecvent, temeinic prin efectuarea următorilor pași:

  1. Udați-vă mâinile cu apă.
  2. Dați cu săpun spatele mâinilor, încheieturilor, aplicați spălatul spațiului dintre degete şi de sub unghii.
  3. Se curăță timp de cel puțin 20 de secunde.
  4. Clătiți mâinile cu apă.
  5. Uscați-vă mâinile cu un prosop de hârtie, care ulterior îl aruncați.

Important! Specialiștii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini după utilizarea toaletei; înainte de mâncare; înainte să începem să gătim; când intrăm în casă; după schimbarea scutecelor la un copil; după utilizarea transportului în comun; după ce ne-am jucat cu animalele de companie; după vizitarea unui bolnav; înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact; după manipularea gunoiului; după ce suflați nasul, tușiți sau strănutați; după utilizarea tastaturii, a altor dispozitive și accesorii electronice și ori de câte ori sunt mâinile murdare.