Recomandările Poliției de Frontieră pentru persoanele care planifică să traverseze frontiera de stat

Pentru a evita unele situații neplăcute în punctele de trecere a frontierei de stat din cauza necunoaşterii regulilor de traversare a hotarului şi a necesităţii deţinerii actelor necesare, Poliția de Frontieră vine cu câteva recomandări.

  • Dacă planificați o călătorie cu copiii minori asigurați-vă au perfectat pașaportul. Amintim că legislația Republicii Moldova permite unuia din părinți să călătorească cu copilul minor fără a deține împuternicirea notarială din partea celui de-al doilea părinte. Totodată, autoritățile române precizează că în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atesta rezidenţa etc.
  • La fel, dacă se beneficiază de pluralitatea de cetăţenii, recomandăm la traversarea hotarului să se prezinte paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere și chiar va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat
  • Călătoria cu mijlocul de transport obligă conducătorul auto să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Atenție, polițiștii de frontieră nu verfică documentele cu privire la modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (procură, comodat, contract etc).