(P) Simți nevoia unei schimbări de job, dar nu ai luat încă o decizie? Află ce poți câștiga atunci când îți schimbi profesia

(P) De regulă, crizele de orice tip sunt cauzele care determină schimbarea locului de muncă sau a meseriei în general. Totuși, conștientizarea dorinței de schimbare vine fie brusc, fie pe parcursul unei anumite perioade. Nu există o vârstă anume la care se produce schimbarea, ea se poate întâmpla și la 26 de ani, și la 50. Acest lucru depinde de traseul profesional al fiecărei persoane și de experiența de viață. Activitățile profesionale nu sunt ceva cu care ne-am născut, de aceea n-ar trebui să privim cu teamă momentul schimbării acestora. Practica demonstrează că de cele mai multe ori rezultatul unei astfel de decizii este unul neașteptat de bun.

Dacă am decis să ne luăm rămas bun de la munca actuală, primul pas esențial este reprezentat de identificarea viitoarei zone profesionale de interes. Cu alte cuvinte, vom chibzui la ce avantaje și dezavantaje va avea următorul job, ce anume și unde visăm să ajungem. Următorul pas ține de îndeplinirea visului nostru.

În acest context, o sugestie ar fi transformarea unui hobby în noul job. Pasiunile pe care le avem corespund personalității și motivației noastre intrinseci și de multe ori sunt dobândite, prin prisma lor, competențe și cunoștințe în respectivul domeniu.

La ora actuală, tendințele manifestate de către tineri țin de lucrul la calculator și mai cu seamă de activități din domeniul IT, programare, design web etc. Acest fapt este dictat bineînțeles și de piața muncii, dar și de cultura societății în care trăim. Accesibilitatea cursurilor de programare în Chișinău este la fel un motiv pentru care foarte frecvent, reprezentanții forței active de muncă apelează la o reconversie profesională cu preferințe clare pentru munca cu software-le.

Ce câștigi din schimbare?

Atunci când reușești să renunți la actualul job în favoarea job-ului ideal, cel mai mare impact se produce asupra stimei de sine. Faptul că ai luat o decizie radicală privind viața ta, că ai trecut peste toate obstacolele și că ai reușit, îți oferă din ce în ce mai multă încredere în sine.

Pe de altă parte, ai câștigat independența – fie financiară, fie mentală, fie a managementului timpului și știi că de acum înainte poți face față mult mai ușor oricărei schimbări. Îți depășești, practic, propriile limite. Intri din acest moment într-o lume a celor care fac exact ce le place, care trăiesc de pe urma propriilor hobby-uri, sau cel puțin activitatea lor profesională le aduce o reală plăcere. Ești, practic, în tabăra celor pe care îi admirai de la distanță și la care aspirai la un moment dat.

Schimbarea rațională și curajoasă poate însemna să începi să-ți trăiești propriul vis.