SINUCIDEREA: Un flagel care ucide 800.000 de oameni anual, dar care poate fi combătut

FOTO: giurgiuveanul.ro

 

Aproximativ 697 de persoane (inclusiv 103 minori) au comis tentative de suicid în Moldova în anul 2015. Dintre acestea, 343 de cazuri (incluziv 10 minori) s-au soldat cu decesul victimelor. În 2016, numărul acestora a crescut până la 815 cazuri de tentative de suicid, inclusiv 132 comise de minori. După criteriul de vârstă al victimelor suicidului sau tentativei de suicid, în majoritatea cazurilor acestea sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 13-16 ani, informează Ministerul Sănătății.

Sinuciderea este un flagel care face ravagii în fiecare an pe întreg globul. Potrivit site-ului oficial al Asociației Internaționale pentru Prevenirea Suicidului, iasp.info, peste 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an, sinuciderea numărându-se printre primele 20 cauze principale de deces la nivel global printre persoanele de toate vârstele, iar numărul tentativelor de suicid este de aproape 25 de ori mai mare.

Mâine este Ziua Mondială de prevenire a suicidului. În Moldova, evenimentul este marcat sub genericul “Să ne unim eforturile pentru prevenirea suicidului”. Iniţiată în anul 2003, de către Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată în întreaga lume printr-o serie de evenimente, conferinţe, campanii şi activităţi publice, menite să atragă atenţia asupra suicidului și creșterea gradului de conștientizare a faptului că sinuciderea poate fi prevenită.

Această zi este dedicată prevenirii suicidului – prin intermediul familiei, prietenilor, colegilor, membrilor comunității, educatori, lideri religioși, lucrători medicali, oficiali guvernamentali și politicieni, prin elaborarea și promovarea unor strategii integrative care presupun intervenții multiple, inclusiv implicare și activități individuale, comunitare și sistemice. Până la sfârșitul lunii septembrie, în toată țara vor fi organizate discuții publice și individuale, seminare și ședințe informative, activități cu adolescenții, acțiuni în comunități care să atragă atenția asupra suicidului, una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate premature.

CARE SUNT CAUZELE PRINCIPALE ALE SINUCIDERILOR

Cei mai importanți factori care determină suicidul sunt tulburările mentale, cum ar fi depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia şi tulburările cauzate de dependenţă – toxicomania, folosirea în exces a alcoolului sau dependența de droguri, precum și factorii de stres ca problemele financiare sau problemele ivite în relațiile interpersonale. Prevenirea suicidului este adesea posibilă și factorul cheie în acest sens îl reprezintă implicarea fiecăruia dintre noi! Oricine poate face diferența – ca membru al societății, ca copil, ca părinte, ca prieten, ca coleg sau în calitate de vecin. Există multe lucruri pe care le putem face zilnic pentru a preveni comportamentul suicidar: putem crește gradul de conștientizare cu privire la această problemă, să-i educăm și pe ceilalți despre cauzele sinuciderilor și semnele de avertizare în asemenea cazuri și să demonstrăm compasiune și grijă sporită pentru cei care sunt în primejdie în comunitatea noastră.