ȘOLDĂNEȘTI: O tânără a deschis un centru modern de imagistică dentară

În orașul Șoldănești a fost deschis un centru modern de imagistică dentară. Afacerea îi aparține Anei Furdui, o tânără de 30 de ani, care a câștigat un grant european, care i-a permis să-și deschidă centrul chiar în localitatea sa.

Ana Furdui, medic imagist

Cu banii obținuți, peste 10 mii de euro, a cumpărat un ortopantomograf, utilaj pentru diagnostic dentar, cu ajutorul căruia specialiștii din cadrul Centrului Stomatologic Raional, obțin o imagine panoramică a întregii danturi.

„Pe imagine poți vedea toată cavitatea bucală, toți dinții. Rezultatele sunt în format digital, astfel le poți trimite la distanță, le poți micșora, mări, converti, poți juca cu nuanțele. Un lucru important este că aparatul dat emană de 6 ori mai puțină radiație decât cele sovietice”, ne-a explicat Ana.

O ortopantomogramă costă 150 de lei, iar copii beneficiază de 50% reducere. Doamna Ecaterina are 57 de ani și a venit tocmai din satul Dobrușa, care se află la 18 km distanță de orașul Șoldănești.

„Nu știam de noul utilaj. Ultima dată am fost aici acum 4 ani, iar radiografia dentară nu-mi aducea mare plăcere. Aveam de ceva timp probleme cu dinții, dar tot tărăgănam. Iată că astăzi am hotărât să vin să le rezolv. Mi s-a propus să-mi fac ortopantomograma aici și am mers. M-am simțit tare bine, am fost tratată cu multă atenție și grijă”, ne-a mărturisit pacienta.

Noul centru de imagistică dentară nu doar facilitează lucrul stomatologilor, ci a readus un tehnician cu experiență înapoi la servici. Nadejda Borșci a lucrat toată viața în domeniul radiației ionizate, iar după mai mulți ani de activitate a plecat în străinătate la muncă. Se bucură mult că poate lucra din nou acasă în domeniul său, având o mare experiență în spate.

„Am lucrat cu aparate vechi, cu radiție mare, prin întuneric. Era dificil. Sunt foarte bucuroasă și surprinsă că am început să activez din nou în domeniul meu. Nu credeam că la Șoldănești va ajunge un astfel de aparat. Ana e o persoană extraordinară, înțelegătoare, deșteaptă și bună la inimă, îi mulțumesc enorm”, ne-a vorbit Nadejda.

 

Și directorul Centrului Stomatologic raional, Mihai Crudu este mulțumit de apariția ortopantomografului. Având o experiență de 33 de ani, recunoaște că radiografiile vechi sunt greu de descifrat, mai ales pentru tinerii specialiști.

„E o prioritate foarte mare. Ai făcut o ortopantomogramă și vezi toate patologiile de la A până la Z. Vin pacienți din Rezina, Camenca, Florești și chiar din Râbnița. Desigur ei singuri aleg unde să-și facă radiografia, la aparatul vechi sau la cel nou. Depinde și de posibilitățile lor financiare, dar majoritatea acceptă”, ne-a spus Mihai Crudu.

În viitor, tănăra speră să-și extindă afacerea. La prima etapă planifică să cumpere un ultrasonograf modern, iar centrul său să presteze o gamă variată de servicii.

Menționăm că Ana Furdui este una dintre cei 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în cadrul programului implimentat de PNUD „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”.