STATISTICĂ: Profilul emigrantului moldovean și procentul din populație plecat peste hotare

O treime dintre moldovenii care au fost declarați plecați peste hotare de către familie au vârste de până în 29 de ani. Tabloul este completat de următorul segment, reprezentat de persoanele cu vârste între 30 și 39 de ani, care mai reprezintă încă 27% dintre cei care îngroașă rândurile diasporei. Bărbații plecați sunt puțin mai numeroși ca femeile – 55% din total.

În ceea ce privește zona de baștină, situația este dezastruasă pentru satele Moldovei: 79% dintre cei plecați sunt de aici. Se observă că a crescut numărul persoanelor care nu au încă vărsta legală pentru a munci, și a celor care au depășit această vârstă, ceea ce înseamnă că s-a demarat procesu de reîntregire a familiior de moldoveni peste hotare.

Potrivit recensământului sin 2014, 10,1% din populația țării se află în străinătate. În 24 de raioane, însă, ponderea celor plecați este mai mare decât procentajul general.

Cele mai spectaculoase cifre s-au înregistrat în Cimişlia și Basarabeasca de unde au emigrat 15,9% și 15,1%. Din Chișinău și Bălți au plecat cei mai puțini locuitori, adică  4,7% și respectiv 4,4%.

Motivul principal al aflării persoanelor în altă țară este munca – 81,4%, după care urmează motivele de ordin familial – 12,2%, studiile – 4,9% și alt motiv – 1,5%. Din total persoane plecate peste hotare la studii, 39,6% învățau în România, totodată 25,5% din emigranții aflați peste hotare din motive familiale locuiau în Italia.

Distribuția emigranților pe vârste la recensămintele din 2004 și 2014

Sursa: Statistica.md

Distribuția emigranților pe medii de reședință la recensămintele din 2004 și 2014

Sursa: Statistica.md